Întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora prin cultivarea unităţii şi identităţii românilor reprezintă o prioritate pastorală a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), afirmă patriarhul Daniel, într-un mesaj adresat cu prilejul Duminicii migranţilor români (19 august 2018).

Patriarhul DanielFoto: Facebook/ Agentia de stiri Basilica

"În ultimul deceniu, nevoile spirituale ale românilor aflaţi departe de Ţară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român. În acest sens, Patriarhia Română a cultivat unitatea şi identitatea românilor prin înfiinţarea de eparhii, protopopiate şi parohii, precum şi prin programe sociale, educaţionale şi culturale menite să răspundă concret solicitărilor venite din partea credincioşilor. Totodată, prin activitatea liturgică şi pastoral-socială a ierarhilor şi clericilor ortodocşi români din străinătate, Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să edifice, deodată cu biserica din suflet, şi lăcaşuri de cult acolo unde există comunităţi româneşti, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creştin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi şi împărtăşi într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă din Ţară", afirmă patriarhul într-un mesaj transmis Agerpres.

Ura, dezbinarea și vrajba dezumanizează societatea, oamenii se înrăiesc

„Dacă oamenii cultivă ura, dezbinarea, vrajba, societatea intră într-un fel de existență chinuită, săracă duhovnicește și oamenii se dezumanizează, se înrăiesc”, a susținut Partiarhul Daniel în predica de duminică, prima după violențele din Piața Victoriei. Și sâmbătă Patriarhia s-a arătat îngrijorată de situația de vineri seară când jandarmeria a intervenit brutal în timpul protestelor.

În predica rostită duminică, Patriarhul Daniel a subliniat că iertarea aduce pace, iar ura, dezbinarea și vrajba dezumanizează. Patriarhul a explicat că atunci când omul iubește și iartă se schimbă situațiile conflictuale în familie și în societate.

„Încetează certurile, încep consultările, sfătuirea cea bună, fapta și cuvântul bun. La fel și în societate, când oamenii se iartă așa cum Dumnezeu îi iartă pe ei, începe o nouă viață, se umanizează societatea. Dacă însă oamenii cultivă ura, dezbinarea, vrajba, societatea intră într-un fel de existență chinuită, săracă duhovnicește și oamenii se dezumanizează, se înrăiesc”, a spus Patriarhul, potrivitbasilica.ro.

Patriarhia Română s-a arătat îngrijorată violențele de vineri, din timpul protestelor din Piaţa Victoriei şi îndeamnă lumea la pace și dialog. Patriarhia mai transmite că BOR, deși neutră din punct de vedere politic, e sensibilă la problemele sociale. “Întreaga ţară este îngrijorată de evenimentele recente soldate cu violențe ale căror victime sunt atât civili, cât și forțe de ordine. Biserica Ortodoxă Română, neutră din punct de vedere politic, dar sensibilă la problemele sociale, în calitatea ei de „factor al păcii sociale” îndeamnă la rugăciune, pace, dialog și coresponsabilitate socială. Ura, violenţa și polarizarea societății nu sunt benefice pentru ţară”, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Patriarhia Română.