În jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu, a declarat, luni, Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat, pentru Mediafax, că instituția va colabora cu procurorii militari.

HotNews.roFoto: Hotnews

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituția va colabora cu procurorii militari care anchetează intervenția forțelor de ordine la protestul din 10 august, el precizând că vor fi furnizate toate documentele solicitate.

„Parchetul Militar este autoritatea competentă să verifice întreg ansamblul acțiunilor Jandarmeriei și noi punem la dispoziția organelor de cercetare toate informațiile, documentele și informațiile de care aceștia au nevoie pentru clarificarea fiecărei situații”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei. Întrebat cum vede faptul că procurorii militari vor extinde ancheta, pentru a afla dacă jandarmii se fac vinovați de neglijență în serviciu după ce doi militari au fost izolați de grup și loviți de mai mulți protestatari, Enache a refuzat să comenteze.

„Eu nu am cum să comentez ce spune un procuror este atributul lor să explice toate aspectele pe care le consideră necesare”, a mai spus acesta.

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat luni că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu.

Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime și vor începe audierile.

„Se primesc plângerile persoanelor vătămate de la secțiile de poliție, în speță de la Secția 1 de poliție. Sunt aproximativ 30 de plângeri la acest moment, colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate și în continuare o să solicităm înscrisurile necesaare conturării unor probațiuni corespunzătoare. Inițial s-a început urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinse și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolați de către colegii lor. La acest moment pot să spun că s-au solicitat documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare și restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementează activitatea Jndarmeriei Române”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, structura care se ocupă de anchetarea violențelor din 10 august.

Procurorul a mai subliniat că vor fi audiați toți cei care au fost implicați în violențe, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toți cei despre care există indicii și presupuneri rezonabile că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu. (...) Vreau să asigur opinia publică de faptul că ne vom face datoria și asigur că până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare. Toți cei care sunt în activitate și se află la sediu (lucrează la anchetă, n.r.)”. De asemenea, procurorii au solicitat, atât de la Jandarmerie, cât și de la presă, înregistrări din seara protestului de 10 august din Piața Victoriei. „Nu vă ascund că s-au solicitat în data de 11 la toate instituțiile, jandarmerie, la televiziuni care s-au aflat în zonă. Așteptăm să vină de la toate. Deși evenimentele s-au desfășurat în weekend, noi am început să le strângem”, a mai spus prim procurorul.