După turnura brutală a protestului din noaptea de 10/11 august din București, Comisia Europeană urmărește cu interes evenimentele din țară. Din ianuare, România nu va mai fi responsabilă doar pentru ea, ci se va afla la cârma Consiliului Uniunii Europene, scrie publicațiaDie Welt.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Liderii Uniunii sunt îngrijorați de influența pe care România o va exercita cu privire la probleme precum Brexit, migrație, tensiuni în relațiile transatlantice sau alocarea bugetului UE pe șapte ani- mai bine de un trilion de euro. În contextul în care liderii europeni consideră că separarea puterilor în stat este tot mai artificială în România, Comisia Europeană nu poate decât să lanseze noi avertismente la adresa guvernului.

Comisia de la Veneția s-a pronunțat deja: ,,Ar fi util dacă planurile de reformă judiciară ale guvernului ar fi revizuite din nou.”

Vera Jourova, comisarul european pentru justiție, a declarat pentru Die Welt că ,,este clar că din ianuarie România nu va mai fi responsabilă doar pentru propria soartă, ci pentru întreaga Uniune, fiind la președinția Consiliului UE. Trebuie să fie credibilă, cu atât mai mult în ceea ce privește justiția.”