Un fir de circulație de pe un viaduct s-a prăbușit duminică dimineață sub un tren cu 23 de vagoane cisternă încărcate cu biodiesel, cinci vagoane au căzut în râpa de dedesubt. Potrivit poliției, mecanicul garniturii era băut, având o alcoolemie de 0,72 mg/l în aerul expirat. Prefectul de Dolj a spus că respectivul fir era închis pentru reparații , era o porțiune fără cale ferată, și nimic nu trebuia să circule pe el.

Tren deraiatFoto: Captura Digi 24

UPDATE 14.02Circulația trenurilor va fi deviată pe ruta ocolitoare Caracal - Piatra Olt - Craiova, până la stabilirea variantelor definitive de reluare a circulației pe Magistrala CF 900 pe distanța Craiova - Caracal, anunță CFR.

UPDATE 13.20 Prefectul de Dolj: ”Se pare că mecanicul de locomotivă a ignorat semnalele date de la gara din Cârcea. El trebuia să treacă automat pe firul 2 şi nu a trecut. Nu ştiu ce s-a întâmplat. Cert este că a mers înainte chiar pe unde nu erau şinele de cale ferată şi s-a rupt podul pe toată lungimea lui doar jumătate, pe firul 1, iar cealaltă jumătate, pe firul 2, este intactă. Practic, a intrat pe o zonă fără cale ferată şi în virtutea inerţiei locomotiva a trecut podul şi a scăpat, de asta nici nu sunt victime omeneşti. Dar restul de vagoane care erau în spate, pe pod, 6-7 vagoane, au căzut în gol". (Agerpres)

UPDATE 12.41Mecanicul trenului de marfă care a deraiat în județul Dolj era băut. Pe numele lui se va întocmi dosar penal pentru prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice.

”A fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o alcoolemie de 0,72 mg/l în aerul expirat. Se întocmește dosar penal pentru prezența la serviciu sub influența băuturilor alcoolice, infracțiune specifică lucrătorilor de cale ferată, și distrugerea sau semnalizarea fazică. În cazul producerii unor accidente feroviare, în ambele situații este pedeapsă de la trei la zece ani închisoare”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru.

UPDATE 11.16 Narcis Purcarescu, prefect Dolj: Firul era oprit pentru circulația trenurilor, pentru reparatii. Teoretic nu trebuia să circule nimic pe el. Cercetările sunt în curs. E devreme să vorbim despre vinovați, vinovății. Pe linia 2, din câte înțeleg, se poate circula, dar trebuie verificat temeinic podul.

UPDATE 10.04 Potrivit ISU DOlj, vagoanele sunt încărcate cu biodiesel și nu există pericol de explozie. Imaginile difuzate de Digi 24 arată că un viaduct s-a rupt sub garnitură și câteva vagoane au căzut într-o râpă

UPDATE 10.47 ”Garnitura are în componență 23 de vagoane și locomotiva. Dintre acestea, șapte sunt deraiate”, au spus reprezentanții ISU Dolj.

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că circulația feroviară este închisă începând cu ora 8.20 pe raza SRCF Craiova, între stațiile CF Malu Mare și Banu Mărăcine, din cauza deraierii unor vagoane din compunerea unui tren de marfă, aparținând operatorului privat GFR (Grup Feroviar Român).

Trenul, care avea în compunere 23 de vagoane și circula pe distanța Slobozia - Veche Curtici, transporta produse petroliere. Potrivit CFR, vagoanele deraiate s-au răsturnat în viaductul Cârcea.

”La fața locului se deplasează reprezentanții autorităților care vor ancheta cauzele producerii acestui incident, precum și echipele de specialiști care vor interveni pentru eliberarea gabaritului. În prezent un tren de călători a fost oprit în parcurs (IR 1797 – în stația CF Jianca) și așteaptă redeschiderea circulației”, arată Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA.