Mesajul a 20 de organizații civice: ”Ați trecut de linia roșie! Plecați!  Vom protesta din nou astăzi în Piața Victoriei împotriva violențelor și încălcării democrației și statului de drept”

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 11 august 2018, 17:47 Actualitate | Esenţial


Protestul Diasporei
Foto: Captura video
Circa 20 de organizații civice au transmis un comunicat în care condamnă ”violența nejustificată, lipsa de profesionalism și reaua-voință demonstrate de forțele de ordine” și cer demisia Guvernului Dăncilă și anchetarea celor vinovați:

”Vom protesta din nou astăzi în Piața Victoriei împotriva violențelor și încălcării democrației și statului de drept și vom continua să milităm pentru drepturile fundamentale ale oricărui cetățean român la libertatea de exprimare și de opțiune”.

Comunicatul și semnatarii lui:

”Ați trecut de linia roșie! Plecați!

Jandarmeria Română este, prin lege, o instituție aflată în slujba cetățenilor, nu un instrument al unei vremelnice puteri politice, al inculpaților sau al partidelor. Într-o țară democratică nimeni nu poate abuza cetățenii şi presa liberă, nimănui nu îi este permis să deturneze legile şi instituțiile statului.

Noi, organizațiile civice semnatare, condamnăm cu fermitate violența nejustificată, lipsa de profesionalism și reaua-voință demonstrate de forțele de ordine prezente în Piața Victoriei și în zona adiacentă în seara de 10 august. Experiența protestelor anterioare ne arată că jandarmii știu și pot să-și desfășoare activitatea în serviciul cetățenilor și, tocmai de aceea, constatăm gravitatea faptelor petrecute aseară și considerăm imperios necesară sancționarea acestora.

Solicităm demisia Guvernului Dăncilă, care, prin ordinul dat în seara de 10 august de către reprezentantul său în teritoriu, prin punerea în practică, de peste 1 an și jumătate, a unui program de guvernare bazat pe promovarea încălcării legii, corupției și nepotismului, dar și prin batjocorirea coeziunii și încurajarea dezbinării și a urii sociale între românii dinăuntrul și din afara granițelor României, este vinovat de situația în care a ajuns țara noastră în anul Centenarului Unirii: îndepărtarea de regulile statului de drept, de principiile spațiului comunitar european și de idealul binelui pentru toți cetățenii, indiferent de opțiunea politică sau de tipul de rezidență.

Cerem anchetarea celor vinovați și demisia factorilor de conducere responsabili pentru cele întâmplate aseară:
- Prefectul Capitalei, Speranța Clișeru, care, în calitate de reprezentant al Guvernului, a dat la ora 23:11 ordinul ca Jandarmeria să acționeze în forță, iar din acel moment s-au luat măsuri de o violență incredibilă astfel încât zona să fie evacuată. Nu a existat niciun avertisment. Cele „trei lumini” la care face referire Jandarmeria au fost eventual un semnal intern. 
- Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoș, și Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan, în calitate de factori de conducere ai Jandarmeriei, cărora le transmitem cu fermitate că nu există „violență legitimă a statului” (așa cum s-au exprimat în conferința de presă de astăzi) împotriva copiilor și cetățenilor pașnici care s-au sufocat cu gaze și au fost vânați și încolțiți aseară, împotriva jurnaliștilor români și străini care își făceau meseria și nici împotriva propriilor angajați trimiși nepregătiți și neprotejați în mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili să le îndepărteze și rețină.

Atragem atenția asupra răspunderii Primarului General al Capitalei, Gabriela Firea, și a Viceprimarului, Aurelian Bădulescu, care, în ciuda faptului că au primit 4 notificări ale protestului de la 4 entități diferite încă din data de 14 iunie, au transmis în media informații confuze în mod deliberat și, împreună cu Jandarmeria, nu au făcut în seara de 10 august nicio încercare de a-i contacta pe cei care au notificat protestul și de a le cere sprijinul pentru izolarea persoanelor violente.

Am văzut aseară în Piața Victoriei și pe bulevardele adiacente cum jandarmi au bătut oameni fără să fie provocați, au aruncat grenade cu șrapnel care au lovit oameni care protestau pașnic și au dat cu gaze lacrimogene din toate părțile, nu doar acolo unde niște manifestanți au devenit violenți. Mai mult, am fost martorii unor acțiuni care demonstrează existența, la vârful statului român, a unui amestec cu potențial fatal de rea-voință și incompetență.

Susținem cu fermitate tragerea la răspundere în fața legii a tuturor celor vinovați de acțiuni violente, fie ei civili sau angajați ai Jandarmeriei Române.

Toate aceste acțiuni sunt documentate și pot fi dovedite cu fotografii, materiale video, declarații ale martorilor și certificate medico-legale. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj instituțional extrem de grav al forțelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenței la provocarea și stimularea acesteia care, din păcate, este ordonat și întreținut de cei care dețin, în prezent, puterea executivă în stat.

Noi, grupurile civice semnatare, ne poziționăm ferm împotriva violenței și condamnăm public atât declarațiile iresponsabile ale unor politicieni PSD-ALDE, care o apără și încurajează, cât și manipularea extrem de periculoasă propagată în media și pe rețelele de socializare din sfera de influență a PSD-ALDE. Atragem atenția în mod clar că propagarea unui climat de ură și violență socială aduce întotdeauna consecințe deosebit de grave pentru țara noastră, așa cum a fost cazul și în anii 1990.

Vom protesta din nou astăzi în Piața Victoriei împotriva violențelor și încălcării democrației și statului de drept și vom continua să milităm pentru drepturile fundamentale ale oricărui cetățean român la libertatea de exprimare și de opțiune.

Acțiunea Civică Galați (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
Asociația Aradul Civic (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
Corupția Ucide
Eu Ro Aleg 2.0 (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România) 
Evoluție în Instituție
Geeks for Democracy
Inițiativa Timișoara (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
Inițiativa România (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România) 
#Iașulnutace
#Insistăm
Oradea civică (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
Reactiv Brașov (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
#Reset 
#REZISTENȚA
#Rezist Galați
România.Vie
Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)
#VăVedem București
Vă Vedem din Sibiu
VeDem Just (membră a platformei civice naționale & diaspora Contract România)”


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


2215 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Prea diplomat (Sâmbătă, 11 august 2018, 18:06)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Dar corect si frumos spus. Bravo!

  Pacat ca pe coruptii astia ii doare fix in pix...
 • +4 (6 voturi)    
  Ne vedem in Piata! (Sâmbătă, 11 august 2018, 18:11)

  rm1 [utilizator]

  I am in. Pana la capat. Pana radem mustata
 • -7 (7 voturi)    
  20 (Sâmbătă, 11 august 2018, 19:10)

  cmariusalin [utilizator]

  N-am auzit de ele pana acum.
  Se pare ca au o agenda bine definita.
  Oare cine le dirijeaza si finanteaza?
  • 0 (0 voturi)    
   Ghici (Sâmbătă, 11 august 2018, 19:40)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Soros, PNL, USR si Iohannis.
   Astia le-au cumparat la reducere pe OLX, nu stiai? Sau elefant.ro, nu mai stiu...

   Am vrut sa-mi iau si eu una, dar nu mai erau in stoc la furnizor.
  • +1 (1 vot)    
   Ti se pare ca psd is fara agenda??? (Duminică, 12 august 2018, 3:11)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui cmariusalin

   Au chiar doua, una de guvernare nedefinita total, chiar random si una de furat, extrem de bine definita! Cine ii plateste??? Chiar si tu cand iti cumperi orice, chiar si samburi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version