100.000 de oameni au protestat vineri, în Piața Victoriei din București, la mitingul Diasporei. Încă de pe la ora 18.00, jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a împinge mulțimea, urmând ca în jurul orei 23.00 forțele de ordine să intervină în forță, inclusiv cu tunuri de apă, pentru evacuarea pieței.

Protest Piata VictorieiFoto: Hotnews

Jandarmii au lovit de-a valma și manifestanții pașnici, care se deplasau cu mâinile ridicate. În timpul incidentelor doi jandarmi, bărbat și femeie, au fost prinsi de un grup de huligani și bătuți. Doi manifestanți au intervenit făcând scut în apărarea celor doi. Potrivit Jandarmeriei, femeia a fost internată cu suspiciune de fractură de coloană cervicală.

Hotnews a stat de vorbă cu românii veniți din afara țării pentru a protesta.

„Vin din Italia, de pe insula Ischia și sunt din Zimnicea, Teleorman. A anunțat aseara domnul Dragnea că vor să dubleze pensiile. M-aș bucura să le tripleze, dar nu din bani împrumutați. Din pensiile speciale, din ajutoarele speciale.. să meargă puturoșii la muncă (...) E deranjant când ne conduc oameni incapabili (...) Ne-au jignit..îi iertăm, îi iertăm. Am soția cu mine aici care muncește de dimineață până seara..nu-i o curvă..îi iert”, spune unul din românii din diaspora prezenți la protestul de vineri.

În total, 440 de persoane au primit asistenţă medicală, dintre aceste 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului din Piața Victoriei.

Oamenii au protestat și în celelalte orașe din țară, precum Iași și Timișoara. Românii din Marea Britanie care nu au ajuns la mitingul Diasporei din București s-au strâns și au protestat în Londra, în fața Institutului Cultural Român.