Ludovic Orban: Voi cere colegilor din Comisiile de apărare audierea ministrului de Interne şi a şefilor Jandarmeriei:

Colaj fotoFoto:

"Îi acuz pe Liviu Dragnea şi camarila sa de transformarea instituţiilor statului in instrumente de represiune folosite împotriva manifestanţilor paşnici. Jandarmeria şi instigatori infiltraţi printre manifestanţi, unii dintre ei membri ai galeriilor de fotbal, au avut un plan de provocare şi compromitere a protestatarilor civilizaţi. Voi solicita colegilor din Comisiile de Apărare de la Senat şi Camera Deputaţilor audierea ministrului de Interne şi a şefilor Jandarmeriei şi chiar constituirea unei Comisii de anchetă pentru a afla dedesubturile acestor abuzuri", a scris Orban, vineri, pe Facebook.

Turcan: PSD a adus în Piața Victoriei persoane asociate grupărilor interlope

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, vineri seara, că există deja numeroase semnale că PSD a adus în Piața Victoriei persoane asociate grupărilor interlope, aceleași care l-au însoțit pe Liviu Dragnea la DNA sau la instanță.

”Jandarmii sunt folosiți să reprime proteste democratice la adresa hoției acestei guvernări. De asemenea, există deja numeroase semnale că PSD a adus în Piața Victoriei persoane asociate grupărilor interlope. Aceleași care l-au însoțit pe Dragnea la DNA sau la instanță”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a mai afirmat că este cu atât mai grav cu cât unele dintre acestea se aflau în atenția Ministerului Afacerilor Interne.

”PNL va face tot ce îi stă în putință ca vinovații, indiferent de statutul lor actual, să fie aduși în fața justiției pentru deturnarea unui eveniment democratic, la care cetățenii manifestă pentru respectarea drepturilor lor constituționale. Dragnea tremură de frică în fața poporului lui. O folosește pe Carmen Dan și lovește deopotrivă în manifestanți, în imaginea diasporei și în Jandarmerie ca instituție”, a adăugat Turcan, potrivit Agerpres.

Reacție Dacian Cioloș pe Facebook:

Un om cu mintea normală și cu un minim respect față de semeni nu poate să nu fie în seara asta în fața evidenței că s-a mers prea departe.

Reacția forțelor de ordine, și a celor care le-au dat ordinele de evacuare a unei manifestații pașnice, este un precedent extrem de periculos pentru democrația românească. Nu există justificare pentru a interveni cu gaze lacrimogene împotriva femeilor, copiilor, unor oameni aflați în scaune cu rotile. Articolul 36 din Legea 550/2004 de organizare a jandarmeriei interzice o astfel de intervenție.

Cei care au responsabilitatea de a proteja oamenii pașnici, liniștea și ordinea publică, au pus în pericol viața semenilor. Toți cei care au dat ordin trebuie să plătească pentru excesul de putere și această intervenție disproporționată.

USR cere demisia de urgență a șefului Jandarmeriei pentru spectacolul de brutalitate

Uniunea Salvați România a cerut, vineri seara, demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne, Carmen Dan, pentru ”spectacolul de brutalitate” de la mitingul diasporei din Piața Victoriei.

”Uniunea Salvați România cere demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne pentru spectacolul de brutalitate de la mitingul diasporei din Piața Victoriei. USR reclamă că Jandarmeria a devenit, vineri seara, garda lui Liviu Dragnea și a PSD, în loc să își îndeplinească misiunea de a asigura siguranța cetățenilor. Românii care au trimis anul trecut în țară 4,6 miliarde de dolari, o sumă egală cu investițiile străine directe, au fost întâmpinați cu gaze lacrimogene, petarde și tunuri cu apă”, se arată într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Liderii USR au acuzat faptul că jandarmii au folosit forța în mod abuziv și au provocat oamenii de la miting, în loc să extragă din mulțime persoanele agresive și să permită cetățenilor de bună credință să protesteze pașnic.

”Piața Victoriei a fost inundată de gaze lacrimogene pentru a dispera oamenii care scandau împotriva PSD, chiar dacă nu erau violenți. Jandarmii au gazat pe toată lumea, fără să le pese că erau copii, tineri, adulți sau bătrâni. Uniunea Salvați România cere demisia de urgență a șefului Jandarmeriei și a ministrului de Interne pentru spectacolul de brutalitate de la mitingul diasporei din Piața Victoriei”, se mai arată în comunicat.

USR condamnă ferm violența și cere demisia ministrului Carmen Dan.

Clotilde Armand, pe facebook: PSD a decis să îşi gazeze proprii cetăţeni.

”Au gazat pe toată lumea, fără să le pese că erau copii, tineri, adulți sau bătrâni. Jandarmeria a devenit în această seară arma Mafiei. Așa sărbătorește actuala putere Centenarul, așe se pregătește Guvernul pentru conducerea Uniunii Europene. O să plătiți scump infractorilor.”

PMP: Intervențiile de la protest amintesc de anii '90

Președintele PMP Diaspora, deputatul Doru Coliu, a declarat, vineri seara, că intervențiile Jandarmeriei amintesc de anii '90, ”când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetățenilor”.

”PMP condamnă violențele din Piața Victoriei și cere ministrului Carmen Dan să oprească imediat intervențiile în forță împotriva oamenilor care manifestă pașnic în Piața Victoriei. Aceste intervenții amintesc de anii '90, când regimul Iliescu oprea, cu o brutalitate extremă, dreptul la liberă exprimare al cetățenilor. Opriți violențele împotriva românilor din Diaspora și din țară, doamna Carmen Dan! Respectați dreptul la liberă exprimare al românilor”, a declarat președintele PMP Diaspora, Doru Coliu, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.