În perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, răspândite în 9 județe, arată un comunicat transmis vineri de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citat de Mediafax.

DSVSA, combatere pesta porcinaFoto: Agerpres

„Evoluția bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice și de laborator, iar zilnic se analizează situația existentă, se aplică măsuri și se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. Acțiunile autorităților sunt conjugate și întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid și pentru a limita extinderea bolii”, precizează ANSVSA.

Potrivit Autorității, din totalul focarelor, 640 au fost identificate în gospodăriile populației, unul într-o exploatație de tip A și alte 3 în exploatații comerciale și într-un abator aparținând unei exploatații comerciale. De asemenea, tot în aceeași perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreți.

PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de Nord -Vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr de 35 de focare, confirmate în:

- Județul Satu Mare - 9 în gospodăriile populației și 10 cazuri la porcii mistreți

- Județul Bihor - 26 în gospodăriile populației și un caz la mistreț

- Județul Sălaj - 2 cazuri la mistreț.

În zona de Sud-Est a României, au fost înregistrate 610 focare de PPA, după cum urmează:

- Județul Tulcea - 494 de focare, dintre care 489 în gospodăriile populației, 3 în exploatații comerciale, 2 la SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale), unul la SC PIGCOM, într-o exploatație de tip A și 17 cazuri la porci mistreți

- Județul Brăila - 23 în gopodăriile populației

- Județul Constanța - 29 în gospodăriile populației

- Judeţul Ialomiţa - 62 în gospodăriile populației

- Judeţul Galați - 2 în gospodăriile populației.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie”, se mai arată în comunicat.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană „nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”.