După șase ore de proteste în Piața Victoriei, au avut loc și primele incidente între participanții la mitingul Diasporei și jandarmi. Manifestanții au forțat cordonul din fața sediului Guvernului, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene. În Piață au fost dislocați jandarmi echipați de intervenție. Traficul este blocat în zonă.

Protest Piata Victoriei 10 august 2018Foto: Hotnews

CONTINUAREA LIVE-ULUI DIN PIAȚA VICTORIEI POATE FI URMĂRITĂ AICI

LIVEVIDEO, filmat de sus în Piața Victoriei (sursa privesc.eu):

LIVETEXT, desfășurarea mitingului Diasporei:

17:18 LIVE-UL CONTINUĂ AICI

17.07 Cel puțin protestatari au fost scoși cu targa din mulțime, după ce li s-a făcut rău, martorii declarând că gazele lacrimogene folosite de către jandarmi ar fi cauza. Din cauza acesor sprayuri, și unui cameraman al unei televiziuni i s-a făcut rău. (Mediafax)

16.59 Tensiuni între unii protestatari și forțele de ordine. Manifestanții huiduie și strigă ”Fără Violență” și ”Jandarmeria apără hoția!”. De la o portavoce se cere jandarmilor să nu mai dea cu gaze că sunt copii. În primul rand, cel care forțează cordonul, sunt oameni care aruncă cu sticle in jandarmi.

15:55 Noi incidente în fața Guvernului. Jandarmii au încercat să strângă perimetrul și să împingă oamenii spre centrul pieței. Mai mulți protestatari aruncă cu sticle de apă spre jandarmi. Jandarmii au dat din nou cu gaze iritante

16.48”Situația este tensionată. (...) Nu ne dorim niciunfel de incidente, de confruntări”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, într-o intervenție la Digi 24. ”Rolul nostru e să-i protejăm pe cei care nu participă la aceste manifestări, să circule prin Capitală”, a adăugat Enache. ”Am spus ieri că noi vom fi cei care vom lărgi gardul pentru a nu exista astfel de incidente”, a spus el despre momentul în care protestatarii au forțat cordonul jandarmilor.

16:42 Mărturiile protestatarilor. Carmen, 29 de ani, Munchen - Din Germania am venit, am 29 de ani lucrez la Google că designer. Am venit să dau jos guvernul, să se facă anticipate, să facem ceva. Chiar daca am plecat, asta nu înseamnă că nu vrem sa ne întoarcem. Oricum toți banii acasă îi aducem. În ce condiții m-aș întoarce? Trebuie să strâng bani mai întâi și m-aș întoarce dacă guvernul nu mi-ar lua toți banii dacă aș încerca să fac o afacere

16:22 Incidente în Piața Victoriei. Manifestanții au plecat din țarcul din fața Guvernului, au mers prin Piață și apoi s-au întors în fugă forțând cordonul de jandarmi din fața clădirii Executivului. Potrivit relatărilor de la fața locului jandarmii au dat cu gaz lacrimogen. Traficul este blocat în fața Guvernului spre bulevardul Aviatorilor și pe Bd. Kiseleff.

16.12 ”Am venit alaltăieri și pentru diaspora și pentru vacanță, dar am venit special pentru ziua de azi, pentru a încerca să schimbăm țara, pentru a nu fi ultimii în Europa, pentru a schimba sistemul de sănătate, care e la pământ față de Spania. De 15 ani lucrez în Spania, într-o fabrică de mortar. Aș veni dacă s-ar schimba salariile și să putem trai în condiții decente”, a spus Viorel, venit din Spania.

15.53Incident în grupul de protestatari care sta pe trotuarul de langa muzeul Antipa. Un tânăr a venit cu cătușe la protest, iar jandarmii i-au cerut să le dea jos că nu are voie cu ele. Lumea a inceput sa protesteze față de gestul jandarmilor, să huiduie și să strige ”Jandarmeria apără hoția!”

15.36 La protest sunt persoane de toate vârstele:

15:15 Începe să crească numărul protestatarilor, grupuri de oameni intră constant în țarcul din mijlocul Pieței Victoriei. Cel puțin la fel de mulți oameni sunt în spațiile umbrite din zona pieței.

15:06FOTOGALERIE Primele ore ale protestului din Piața Victoriei

14.46 ”Mă nemulțumește că țara este guvernată amatoricește. Cei care sunt la guvernare servesc interesele unui grup de partid, care sunt diferite de interesele țării. Mă refer la modificările pe care vor să le aducă legilor Justiției. Lăsând asta pentru specialiștii din justiție, eu pot sa vă spun că în cercetare schimbările din ultimii 2 ani au tendința să ne separe tot mai mult de cercetarea mondială și în anul 2018 așa ceva este inacceptabil”, a declarat pentru HotNews.ro Octavian Micu, cercetător prezent la protest.

14.42 La tribuna improvizată se țin discursuri, oamenii se strâng din nou în centrul Pieței.

14.31De la o tribună improvizată se scandează mesaje anti-PSD, iar lumea huiduie și sufla în vuvuzele

14:27 Imagini postate pe Facebook în urmă cu două ore arată o coloană de mașini aflată la Slatina și care se îndrepta spre București, pentru a participa la protestul Diasporei

14.25 Pe lângă drapelul României, în Piață flutură numeroase steaguri ale țărilor de unde au venit unii protestatari:

13.44 Un bărbat îmbrăcat în costum tradițional, văzut de unul din reporterii HotNews.ro de la fața locului cum a lovit cel puțin doi protestatari. a fost ridicat de jandarmi. Acesta era agitat încă dinainte de a-i lovi pe oameni, asa că jandarmii erau in apropierea lui.

Anterior, forțele de ordine îndepărtaseră și o femeie care era agresivă cu cei din Piață.

13.38 Care mai este atmosfera în Piață la această oră:

13.17Ce mișto e să protestezi

13.14 În fața Guvernului se scandează ”DNA, să vină să vă ia!”

12:50 Circa 50 de persoane cu steaguri tricolore scandează în Piața Universității împotriva PSD: „Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți”, „Uniți salvăm toată România”, „Justiție, nu corupție”, „Diaspora-i acasă pentru că ne pasă”, „Asta e trădare, nu e guvernare”, „Dragnea nu uita România nu-i a ta”

12.36 Numărul protestatarilor din zona împrejmuită cu garduri a ajuns la câteva sute, alții continuă să vină. În Piață e gălăgie mare, se sună aproape continuu din vuvuzele și se scandează contra PSD: ”Să se audă tare-tare, să se audă la munte și la mare - M... PSD!”

11.57O tânără care spune ca a venit din Statele Unite afirmă că nu e lasată de jandarmi să intre cu cortul în țarcul de delimitare a manifestației, deși sunt corturi instalate deja acolo. Jandarmii au invitat-o să-și lase cortul lângă poziția lor, la intrarea în țarc

11.47Deși numărul celor prezenți este încă mic, ei au sosit din locuri foarte diverse. Cei cu care a discutat reporterul HotNews.ro din Piața Victoriei vin din Spania (par cei mai numeroși), Germania, Italia, Republica Moldova, Belgia, Franța, din zona Moldovei, din Reghin, Baia Mare, Cluj, Oradea, Zimnicea.

11.29 Raed Arafat a declarat că pentru miting vor fi aduse echipaje SMURD din afara Capitalei pentru a nu afecta intervenţiile la solicitările din Bucureşti, adăugând că este o procedură obişnuită care a fost aplicată şi cu prilejul altor manifestaţii. (Agerpres)

11.24 În Piață este cald, soarele arde destul de tare. Este o mișcare continuă, unii vin, alții pleacă în locurile umbroase din zonă, dar numărul protestatarilor rămâne relativ constant.

11.12În fața Guvernului sunt acum peste 100 de persoane, de toate vârstele. Printre ei, români veniți din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie. O parte din mașinile care trec prin Piața Victoriei claxonează în semn de sprijin pentru manifestanți.

10.53 Coloana de mașini cu români din Diaspora veniți în țară pentru mitingul din 10 august și care a ajuns miercuri seara în Vama Borș se afla vineri în jurul orei 11.00 în Piața Universității, potrivit imaginilor postate pe grupul Facebook Diaspora Europeană.

10.47 Sloganul anti-PSD al verii, și în variantă grafică:

10.33 Printre manifestanți sunt români din Statele Unite, Spania și Italia

10.10 Zeci de persoane sunt în ”țarcul” din fața Guvernului, altele așteaptă la umbra clădirilor din zonă. La un momemnt dat, la o boxă din Piața s-a pus o melodie cu celebrul sloganul anti-PSD al verii.