Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că va promulga un pachet controversat de legi privind politica bugetar fiscală şi amnistia de capital, în pofida avertismentelor provenite din partea experţilor, relatează site-ul de ştiri Unimedia.info, citat de Mediafax.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

„Odată cu implementarea acestor reforme, după o întârziere de 9 ani, ar putea începe procesul de revenire a politicii economice a statului la vectorul stabilităţii din 2007-2008, oferind mediului de afaceri posibilităţi de dezvoltare, de creare a locurilor de muncă, de atragere a investiţiilor, dar şi de majorare a încasărilor la bugetul public. Reieşind anume din aceste considerente, dar şi din altele pe care le voi expune în continuare pe fiecare iniţiativă în particular, voi promulga acest pachet de legi, cu toate oportunităţile şi eventualele riscuri pe care le comportă", a afirmat Dodon, potrivit Unimedia.

Parlamentul de la Chişinău a aprobat la 26 iunie în prima şi a doua lectură Amnistia Fiscală. Ambasada SUA în Moldova a criticat proiectul, afirmând că aprobarea acestuia legitimizează furtul şi corupţia.

Pachetul de reforme a mai primit critici şi din partea Fondului Monetar Internaţional şi Uniunii Europene, relatează site-ul publicaţieiBalkan Insight.

Proiectul le va permite persoanelor fizice să declare bunurile ce le aparţin, care anterior se aflau formal în posesia altor persoane fizice, sau valoarea estimată a acestora. De asemenea, se prevede anularea penalităţilor şi amenzilor aferente bugetului public naţional.