MAE respinge avertismentele unor primari din Germania privind alocaţiile pentru copii

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 august 2018, 5:41 Actualitate | Esenţial


Copii in Germania
Foto: Flickr
Unele autorităţi municipale din Germania au reacţionat recent la date statistice privind numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german. Ministerul de Externe al României a explicat, printr-un comunicat remis joi noaptea agenției Agerpres, care sunt principiile aplicabile în Uniunea Europeană pentru plăţile respective.

MAE reaminteşte că libertatea fundamentală de circulaţie în cadrul UE se bazează pe principiul nediscriminării între cetăţenii europeni, inclusiv pe accesul egal la beneficiile sociale conform muncii prestate şi pe protecţia împotriva nerespectării legislaţiei aplicabile. Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili şi lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetăţeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale ţării de reşedinţă în aceleaşi condiţii ca şi resortisanţii acelei ţări, fără nicio discriminare bazată pe cetăţenie. Regula prevăzută în TFUE şi în Regulamentul 492/2011 interzice discriminările evidente pe motiv de naţionalitate.

Prin urmare, arată Ministerul român de Externe, alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care provin părinţii sau în care se află efectiv copiii.

Ministerul federal de finanţe de la Berlin a publicat joi date care arată că numărul străinilor care încasează alocaţii pentru copii din partea guvernului german a continuat să crească în 2018, iar agenţia de presă DPA şi cotidianul Die Welt au consemnat reacţiile unor primari din Germania, notează Agerpres. În iunie 2018, s-au plătit alocaţii pentru 286.336 de copii care trăiesc în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European. Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocaţiile pentru copii comise de grupări infracţionale din Europa de Est îi costă pe contribuabilii germani peste 100 milioane de euro în fiecare an, iar DPA a calculat că Germania va plăti peste 600 milioane de euro părinţilor cu copii din alte ţări ale UE în 2018.

Primarul oraşului Duisburg, Soeren Link, a declarat că "guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme şi trebuie să reacţioneze în sfârşit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa", a transmis DPA. El a afirmat că adeseori este imposibil pentru autorităţi să ştie dacă minorii cărora le sunt acordate alocaţiile există cu adevărat. Primarul din Fuerth, Thomas Jung, a insistat asupra problemelor cauzate de cetăţenii străini care nu fac niciun efort de a se integra în societatea germană, ci doar cer alocaţii sociale. Jung a remarcat că mai ales oraşele unde chiriile sunt mici atrag acest tip specific de imigraţie din Europa de Est.

MAE de la Bucureşti reaminteşte că a fost relansat centrul SOLVIT, care oferă sprijin celor care consideră că le sunt încălcate în străinătate drepturile dobândite prin calitatea de cetăţean al Uniunii Europene. Centrul poate fi contactat la numărul TELVERDE 0800 672 507 (disponibil din orice reţea naţională) sau la +40 374 300 270 (apelabil din străinătate) şi pe adresa de e-mail solvit@mae.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1154 vizualizari

  • +2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 august 2018, 6:28)

    [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by