Incepand cu luna iulie a acestui an, pachetele de tigari vor fi ilustrate cu poze menite sa descurajeze consumul de tutun. Din ianuarie 2009, barurile si cluburile mici vor fi obligate sa isi aleaga orientarea: fumatori sau nefumatori, iar companiile de tigari trebuie sa-si promoveze mai atent produsele, departe de ochii minorilor. Aceste prevederi au fost aprobate, miercuri, intr-o sedinta a Executivului.

De la 1 ianuarie 2009, in spatiile publice inchise fumatul va fi permis in incaperi special dedicate acestui lucru, ventilate, si care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces - se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvern.

Restaurantele si barurile nu vor avea voie sa aloce fumatorilor mai mult de jumatate din suprafata spatiului alocat clientilor si vor fi obligate sa se asigure ventilare si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori. "Localurile cu o suprafata mai mica de 100 de metri patrati pot alege sa functioneze fie ca unitati in care se fumeaza, fie ca unitati in care nu se fumeaza. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2500 lei si 5000 de lei", se mai arata in document.

Fara tigari langa spitale si scoli

Tot de la 1 ianuarie 2009, se interzice comercializarea produselor din tutun in incinta si in jurul spitalelor si unitatilor de invatamant, cu exceptia celor de invatamant superior, iar din luna iulie a acestui an vor fi introduse si pictograme care sa-i descurajeze pe cei care doresc sa fumeze.

In 2009 se interzice publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.

De asemenea, potrivit documentului transmis de Guvern, "este interzisa publicitatea realizata prin intermediul mesajelor inscriptionate pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport in comun, precum si pe cele exterioare ale oricarui mijloc de transport, precum si folosirea marcilor produselor din tutun pe alte produse decat cele de tutun sau pe servicii care nu au legatura cu comertul cu produse din tutun, cu exceptia acelor produse necesare fumatului, precum scrumiere, brichete, chibrituri".

Companiile producatoare au voie sa sponsorizeze doar adulti

Distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice, respectiv cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice.

Guvernul a hotarat ca producatorii de tutun nu au voie sa sponsorize evenimente sau activitati destinate tinerilor sub 18 ani. In caz contrar risca o amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei. Nerespectarea prevederilor privind publicitatea produselor din tutun se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 10.000 lei la 50.000 lei.