Romanii considera ca cele mai importante probleme ale actualului moment sunt preturile, inflatia si situatia economica, urmate de pensii si sanatate, potrivit Eurobarometrului dat publicitatii de reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Informatia pe scurt:

  • 35% dintre romani considera cresterea preturilor cea mai importanta problema
  • pe locurile urmatoare sunt inflatia si situatia economica
  • varstnicii sunt cei mai ingrijorati de scumpiri
  • Biserica ramene institutia in care romanii au cea mai mare incredere
  • 68% dintre romani au incredere in UE

Chestionati in legatura cu cele mai importante doua probleme cu care se confrunta Romania in prezent, 35% dintre cei intervievati au raspuns ca preturile si inflatia, in timp ce 31% s-au referit la situatia economica.

Urmatoarele probleme enumerate sunt: pensiile (23%), sistemul de ingrijire a sanatatii (23%), infractionalitatea (22%), somajul (10%), locuintele (10%), impozitarea (8%), sistemul educational (8%), imigratia (4%), protectia mediului (3%), apararea/politica interna (3%).

Potrivit raportului, cea mai mare preocupare pentru scumpiri se manifesta in randul varstnicilor, de aici si urcarea in clasament a pensiilor.

Coordonatorului studiului, Dumitru Sandu, a afirmat ca "este pentru prima data in scurta istorie recenta a Romaniei sociale, asa cum este data de Eurobarometre, cand romanii nu mai au ingrijorare maxima in legatura cu starea economiei nationale, ci cu cresterea preturilor. Se inlocuieste o ingrijorare difuza, economia tarii, cu una foarte precisa, preturile", se arata in cercetare.

Conform studiului, in toamna lui 2007 romanii aveau cea mai mare incredere in biserica (grad de incredere de 77%), care este urmata de armata si Uniunea Europeana, cu 68% fiecare. Tinerii din mediul urban sunt cei mai multumiti cu propria viata, inregistrand 14 % peste media nationala, pe cand varstnicii din mediul rural au cel mai scazut nivel de satisfactie fata de viata lor in cadrul uniunii.

Totodata, romanii sunt printre cei mai optimisti europeni, mai mult de 40 % crezand ca peste 12 luni le va fi mai bine. Din acest punct de vedere, Romania se situeaza peste media Uniunii Europene, unde procentajul este in jur de 30 %.

Pe de alta parte, ponderea celor care au raspuns ca au o imagine foarte buna despre Uniune a scazut de la 18 % in primavara anului trecut la 12 % in toamna aceluiasi an. Numarul total al celor care au o imagine pozitiva ramane ridicat, schimbarea venind in cadrul celor cu parere foarte buna. Increderea in Comisia Europeana, de asemenea, se reduce cu 5 procente, de la 80 la 75 %, aflandu-se totusi peste media UE (care a inregistrat o scadere de 11 procente).

Avocatul European al Poporului a pierdut increderea a 10% dintre romani, mult peste media UE, unde doar un procent din cei intervievati au spus ca nu mai au incredere in institutie.

In clasamentul institutiilor in care romanii au incredere, justitia ocupa locul al optulea, cu 26% dintre respondenti care au declarat ca au incredere in sistemul de justitie romanesc, dupa biserica (77%), armata (68%), UE (68%), televiziune (61%), radio (61%), presa scrisa (53%) si politie. "Este un scor cu care intram in grupa tarilor cu minima incredere in justitie din cadrul UE", se arata in studiu. Potrivit rezultatelor studiului, in cadrul societatii romanesti tinerii, indiferent de mediul rezidential, tind sa aiba mai multa incredere in sistemul juridic, in timp ce declinul dramatic de incredere in justitie se produce la populatia varstnica, cea din mediul urban in mod special.

Pe de alta parte, nivelurile de incredere pentru guvern (21%), parlament (17%) si partide politice (11%) sunt printre cele mai mici din UE.

Raportul National de toamna a fost realizat la solicitarea Directiei Generale pentru Comunicare a Comisiei Europene. Sondajul s-a desfasurat in perioada 22 septembrie-3 noiembrie 2007, pe un esantion de 1000 de romani.