Guvernul va suplimenta fondurile alocate personelor cu venituri reduse pentru plata facturii la gazele naturale, ce se vor scumpi cu 8,5% de la inceputul lunii viitoare, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor. Fondurile vor proveni din profiturile Petrom si Romgaz.

"Guvernul a fost preocupat de impactul majorarii pretului gazelor naturale asupra populatiei cu venituri reduse. Scopul nostru a fost sa gasim formule de sustinere, asa incat cresterea tarifelor sa fie acoperita din fonduri alocate de producatorii de gaze Petrom si Romgaz", a spus Vosganian.

Acesta a adaugat ca in perioada urmatoare va fi incheiat un protocol cu cei doi producatori de gaz, acestia urmand sa contribuie cu o parte a profiturilor lor la un fond social.

Potrivit oficialului, aproximativ un milion de familii, care au un venit mai mic de 615 lei pe membru de familie, vor beneficia de sustinerea Guvernului. In ceea ce priveste familiile cu venituri de pana la 100 de lei pe membru de familie, ajutorul va creste de la 230 de lei, cat este in prezent, la 330 de lei.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat miercuri ca a acceptat majorarea tarifelor la gazele naturale cu 8,5% de la 1 februarie. E.ON Gaz Romania solicitase cresterea pretului cu 10%. Compania afirma ca majorarea este justificata din cauza evolutiei preturilor de pe piata internationala. E.ON spune ca nu mai poate vinde gazul natural cu un pret mai mic decat cel de achizitie si prevede pentru intreg anul 2008 o crestere de 20-30%.

ANRE a mai decis ca pretul gazelor din productia interna sa creasca cu 5%, la valoarea de 495 lei pentru 1000 de metri cubi.

Statul roman detine 20,64% din actiunile Petrom, in vreme ce Romgaz este detinut integral de stat.