O organizație din Arabia Saudită și-a cerut scuze după ce a stârnit un val de indignare pentru că a distribuit pe twitter o imagine editată în care un avion pare că intră în Turnul CN din Toronto, Canada, imagine care amintea de atentatul terorist de la 11 septembrie din America. Imaginea însoțea o replică la apelul Canadei de eliberare a unor activiști ai drepurtilor omului deținuți de Arabia Saudită, relateazăThe Guardian.

steag arabia sauditaFoto: Wikipedia

Infographic KSA, un site pro-guvernamental, a distribuit imaginea luni, la scurt timp după ce Riyadh-ul anunțase expulzarea ambasadorului canadian și suspendase noul acord comercial cu Ottawa.

Urmărit de mai mulți diplomați saudiți, contul de twitter cu 350.000 de urmăritori a fost șters. El era gestionat de voluntari tineri saudiți, interesați de tehnologie și rețele sociale.

Scandalul a luat amploare după ce, miercuri, agenția de presă de stat a relatat că Arabia Saudită a oprit toate programele din Canada și a dispus transferul tuturor pacienților saudiți din spiatelele canadiene în alte unități medicale din afara acestei țări.

Imaginea în care apare avionul companiei Air Canada îndreptându-se spre turnul din Toronto a generat o serie de critici, unii văzând în postare o referire intenționată la atacul de la 11 septembrie în care și-au pierdut viața 2.996 de oameni după ce 19 teroriști Al Qaeda coordonați de Osama Bin Laden au detrunat patru avioane intrând în turnurile gemene World Trade Center din New York și clădirea Penagonului. 15 dintre cei 19 teoriști erau de naționalitate saudiți.

Poza era însoțită de mesajul următor: A-ți băga nasul unde nu-ți fierbe oala. Există un proverb saudit care spune așa : Cel care intervine acolo unde nu-l privește riscă să dea peste ceva ce nu-i place”.