Curtea Superioară din Toronto a decis că individul de naționalitate română, care are și cetățenie canadiană, va fi extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa pentru uciderea unui sportiv în 1992, deși condamnatul susține că a fost abuzat în perioada detenției, transmite Mediafax.

InchisoareFoto: Captura ProTv

Givan "Coco" Iusein, 48 de ani, a fost condamnat în România la 18 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui sportiv profesionist pe data de 10 iulie 1992.

În decembrie 1994, sentința lui a fost întreruptă din motive medicale pentru 21 de luni, însă la finalul acestei perioade, Givan Iusein a reușit să fugă din țară.

În 2001, bărbatul a obținut cetățenia canadiană, reușind să-și ascundă trecutul infracțional.

Românul a avut mai multe probleme cu legea și în perioada petrecută în Canada, fiind condamnat pentru agresiune cu intenția de a se opune arestării în 1999 și fraude cu carduri de credit în 2011.

Bărbatul a încercat fără succes să se opună extrădării lui în România, susținând că a fost supus unor abuzuri grave, inclusiv sexuale, în timpul detenției în țara noastră.

Judecătorul Kenneth Campbell a hotărât că afirmațiile acuzatului privind actele de "tortura oribilă repetată" la care acesta ar fi fost supus în perioada detenției în România "nu au fost confirmate sau coroborate de nicio dovadă medicală".

"Dovezile medicale disponibile dovedesc că presupusele acte de tortură pur și simplu nu au avut loc", a adăugat judecătorul.

Potrivit cotidianului Toronto Sun, românul mai are de ispășit 15 ani și 7 luni din sentința pentru crima comisă în 1992.