Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, cere implicarea Guvernului de la București pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei cu România. Potrivit Radio Chişinău, Filip i-a trimis marți o scrisoare premierului român Viorica Dăncilă, în care semnalează o serie de probleme la frontieră.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul moldovean menționează că la punctele de trecere a frontierei se înregistrează „îmbulzeală excesivă” și, chiar dacă au fost luate unele măsuri speciale, controalele durează foarte mult timp, mai ales în perioada estivală.

În acest sens, Guvernul de la Chișinău face trimitere în scrisoare la un studiu privind evaluarea coridoarelor comerciale ale R. Moldova, care arată că „timpul de așteptare la hotar pentru mărfurile care intră pe teritoriul României durează, în general, mult mai mult decât în toate celelalte puncte de trecere a frontierei ale UE. Durata medie a timpului necesar pentru trecerea frontierei românești este de aproape 6 ore, în timp ce la alte frontiere ale UE - de cel mult 24 de minute”, potrivit analizei.

Potrivit sursei citate, sudiul efectuat de USAID arată că frontiera dintre R.Moldova şi România reprezintă nu doar un hotar între două țări, ci şi un hotar extern al Uniunii Europene, cu nivel sporit de control. Frontierele externe ale UE diferă de majoritatea frontierelor naționale, reprezentând poarta de acces spre o regiune de 28 de ţări cu o populație de peste o jumătate de miliard de oameni.

Autorii studiului mai menționează că pe parcursul ultimului deceniu, comerțul exterior al R. Moldova se redirecționează spre vest, motiv pentru care aceste probleme de trecere a frontierei devin tot mai evidente.