Mii de pacienţi de la Spitalul Judeţean din Galaţi sunt nevoiţi să facă tratament la alte spitale din ţară după ce Secţia de Radioterapie s-a închis pentru modernizare. Acelaşi spital reclamă un deficit uriaş de personal, salariaţii muncind peste program, relatează Mediafax.

RadioterapieFoto: AGERPRES

Secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Andrei din Galaţi este închisă de la 1 august pentru lucrări de modernizare şi pentru amplasarea unui accelerator liniar de particule. Lucrarea va ţine trei luni, iar pacienţii din Galaţi şi din judeţele limitrofe au fost anunţaţi că trebuie să urmeze tratament la alte spitale din ţară.

„Începând cu data de 1.08.2018 Secţia de Radioterapie s-a închis provizoriu ca urmare a lucrărilor de execuţie ce se efectuează în cadrul proiectului extindere şi reamenajare ale secţiei şi pentru aducerea acceleratorului pe fondurile Băncii Mondiale. Pacienţii au fost înştiinţaţi, fiecare a semnat că a fost informat despre această închidere temporară a secţiei. Pacienţii pot urma tratament la unul din următoarele centre: Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Institutul de Oncologie Dr. Alexandru Trestioreanu IOB Bucureşti, Spitalul Colţea Bucureşti, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davilla Bucureşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Braşov şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca”, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf.Apostol Andrei, Valentina Alina Dobrea.

Potrivit statisticilor, până la 1 august, la Spitalul Judeţean din Galaţi, aproximativ 10.000 de persoane din zona de sud-est a ţării primeau tratament prin radioterapie sau figurau în bazele de date cu afecţiuni oncologice. La finalul lunii octombrie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Ap. Andrei din Galaţi va avea o Secţie de Radioterapie dotată la standarde europene.

Proiectul are două componente şi presupune ridicarea unei clădiri şi modernizarea spaţiilor existente. Noua construcţie va costa peste 5 milioane de lei, va fi realizată cu fonduri de la Consiliul Judeţean şi va avea camere de iradiere şi comandă, cabinete medicale, lift, sală de recepţie, vestiare, grupuri sanitare şi căi de acces subterane şi supraterane. Cea de a doua componentă a proiectului este asigurată de Ministerul Sănătăţii, cu bani de la Banca Mondială, şi presupune achiziţionarea unui accelerator liniar de particule şi amenajarea buncărului în care va sta aparatul.

În fiecare an, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi ajung aproximativ 88.000 de pacienţi, dintre care 39.000 rămân internaţi. Fiind cea mai mare unitate medicală din zonă, la spitalul gălăţean ajung şi mii de pacienţi din judeţele Brăila, Tulcea, Vrancea şi Vaslui.

„Criză de personal este atât la medici, cât şi la cadre medii. La medici avem un grad de ocupare de 63%, la asistenţi medicali 84%, la infirmiere 60%, la îngrijitoare 30%, la ambulanţieri şi personal de deservire 27%, la muncitori 60%. În spital sunt 266 de medici, dar mai avem nevoie de încă 155 de medici”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Sf.Apostol Andrei.