Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Sindicatele din penitenciare anunță proteste care vor începe cu greva japoneză și vor culmina cu refuzul de a intra în serviciu

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 6 august 2018, 9:11 Actualitate | Esenţial


Angajat din penitenciare
Foto: FSANP
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor anunță că angajațiii din penitenciare vor intra în grevă japoneză pe 10 august și vor continua protestele cu manifestații de stradă și chiar cu blocarea activității.

Majoritatea celor 31 de sindicate afiliate au notificat conducerile penitenciarelor în legătură cu refuzul de a efectua ore suplimentare și au depus sesizări împotriva ordinelor și dispozițiilor privind plata orelor suplimentare și a împuternicirilor celor din funcțiile de conducere. se spune într-un comunicat al FSANP.

Luni, începând cu ora 10.00, Federația participă la o nouă rundă de discuții pe tema problemelor din penitenciare împreună cu reprezentanți ai Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

”Rezultatul precedentelor discuții cu ministrul Tudorel Toader și reprezentanții acestuia este doar o lista lungă de promisiuni nerespectate, ceea ce a și determinat declanșarea acțiunilor de protest, care vor continuă până la rezolvarea problemelor sesizate și demiterea actualului ministru al Justiției”, afirmă sursa citată.

Calendarul acțiunilor de protest va fi continuat cu greva japoneză, pichetări, proteste în stradă, acțiuni în justiție și plângeri penale, potrivit sursei citate:

10 august 2018 – Angajații din penitenciare organizează greva japoneză.
19 august 2018 – Angajații din penitenciare organizează greva prin exces de zel la accesul în penitenciare și în derularea altor activități care, deși nu afectează drepturile deținuților, pot duce la blocarea penitenciarelor.
27 august – 27 septembrie 2018 – Pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajați în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunțat în timp util.
01 – 10 septembrie 2018 – Depunerea unor acțiuni în instanță și plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
03 octombrie 2018 – Miting în uniformă la Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor cu marș de protest între cele două instituții.
începând cu octombrie 2018 – Refuzul de a intră în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfășurarea în condiții de siguranță a misiunilor.

Lista de revendicări:

-condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de  investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.

-plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.

- stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depășirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este de mai bine de 2 luni ilegal împuternicit.

- eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) și pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică și siguranță națională începând cu octombrie 2018.

- aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, la Parlament.

- încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.

- plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

894 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by