Ministrul de Externe nord-coreean, Ri Yong Ho, a declarat sâmbătă că este alarmat de atitudinea Statelor Unite în ceea ce privește Coreea de Nord, dar rămâne ferm în decizia de a continua procesul de denuclearizare, relatează agenția Reuters, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statele Unite și Coreea de Nord au ajuns la un acord în luna iunie, în cadrul summitului dintre președinții Donald Trump și Kim Jong-Un din Singapore, conform căruia regimul de la Phenian își va opri programul nuclear și va restabili pacea în Peninsula Coreeană.

„Coreea de Nord rămâne fermă și determinată să implementeze acordul dintre DPRK (Republica Populară Democrată Coreeană, n.red.) și Statele Unite într-o manieră responsabilă”, a declarat Ri Yong Ho. „Totuși, ceea ce este cu adevărat alarmant este faptul că acțiunile Statelor Unite demonstrează că vor să ne întoarcem în trecut, lucru nedorit de liderul Kim Jong-Un”, a adăugat ministrul.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut statelor din Asia de Sud-Est în cadrul unei întâlniri din Singapore să mențină sancțiunile împotriva Coreei de Nord, dar a declarat că este optimist că acordul va fi implementat și că țara coreeană va renunța la programul nuclear. „Am inițiat multe măsuri bune, precum stoparea testelor nucleare și a lansărilor de rachete și închiderea mai multor facilități nucleare”, a declarat Ri.

„Totuși, Staatele Unite, în loc să răspundă la aceste măsuri bune, dorește menținerea sancțiunilor pentru DPRK și are o atitudine negativă, inclusiv în ceea ce privește declararea sfârșitului Războiului Coreean, un lucru de bază pentu împlementarea păcii în peninsulă”, a adăugat ministrul.

Coreea de Nord, susținută de China, a luptat în perioada 1950-1953 cu Coreea de Sud, susținută de Statele Unite și reprezentanți ONU. Războiul nu s-a terminat cu un tratat de pace, ci cu un armistițiu.