Coreea de Nord nu şi-a oprit programele de înarmare nucleară şi cu rachete, arată un raport confidenţial al ONU consultat de Reuters, transmiteAgerpres.

Kim Jong Un la intoarcerea din SingaporeFoto: Captura YouTube

Raportul a fost realizat timp de şase luni de experţi independenţi care au monitorizat implementarea sancţiunilor împotriva regimului de la Phenian şi a fost înaintat vineri seara comisiei pentru sancţiunile respective a Consiliului de Securitate.

Misiunea nord-coreeană la ONU a refuzat solicitarea Reuters de a comenta informaţia. Documentul mai menţionează că Phenianul îşi continuă cooperarea militară cu Siria şi a încercat să vândă arme rebelilor Houthi din Yemen.

Nord-coreenii au încălcat embargoul asupra exportului de textile, prin vânzări în valoare de 100 de milioane de dolari către China, Ghana, India, Mexic, Sri Lanka, Thailanda, Turcia şi Uruguay, din octombrie 2017 până în martie 2018, arată raportul.

Transferurile ilegale de produse petroliere între nave, în apele internaţionale, pentru a aproviziona Coreea de Nord, s-au extins şi au devenit mai sofisticate, potrivit aceleiaşi surse.

La ONU, Rusia şi China sugerează discutarea în Consiliul de Securitate a relaxării sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, după întâlnirea preşedintelui american Donald Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, la care acesta din urmă s-a angajat să acţioneze pentru denuclearizare.

În acelaşi timp, Statele Unite insistă asupra menţinerii sancţiunilor adoptate succesiv începând din 2006, până când Phenianul ia măsuri concrete de dezarmare. ​

Vineri, un avertisment a ost ansat și de secretarul de stat american, Mike Pompeo, care a declarat că administraţia din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong-Un, pare să nu respecte angajamentele în sensul denuclearizării.

”Lumea a cerut, prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, denuclearizarea Coreei de Nord. În măsura în care se comportă într-un mod care intră în contradicţie cu acest lucru, nord-coreenii fie încalcă una sau mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU, fie înţelegem că încă trebuie să găsim modalităţi pentru atingerea obiectivului pe care îl dorim", a declarat Mike Pompeo.