Judecătorul John Bates de la Curtea Districtuală pentru Districtul Columbia (Washington) a hotărât că Administrația Donald Trump trebuie să restabilească în totalitate programul DACA, ce apară de expulzare copiii aduşi ilegal în SUA, inclusiv să accepte noi solicitări de înscriere în program, relatează Mediafax.

Judecătorul a decis să amâne ordinul până pe data de 23 august pentru a permite Administrației Trump să decidă dacă va contesta hotărârea, retează publicația Politico.

Inițial, în luna aprilie, judecătorul Bates a ordonat autorităților federale să continue programul DACA, însă a amânat aplicarea hotărârii timp de 90 de zile pentru a permite Administrației să explice mai bine de ce programul ar trebui anulat. Bates, care a fost nominalizat de fostul președinte George W. Bush (republican), a decis vineri că nu își va revizui hotărârea luată în luna aprilie, întrucât planurile Administrației Trump privind programul continuă să prezinte deficiențe.

Programul Suspendarea Acţiunii pentru Copiii Sosiţi (Deferred Action for Childhood Arrivals, DACA) a fost creat de preşedintele Barack Obama şi este susţinut de democraţi şi mulţi oameni de afaceri.

Programul apără de expulzare aproximativ 800.000 de tineri care au fost aduşi în mod ilegal în Statele Unite, când erau copii. Alte două instanțe federale, din California și New York, au ordonat anterior Administrației Trump să continue să aplice programul DACA.​