Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat, fără a nominaliza, că cel „care stă în spatele” afacerii Roșia Montană îi plătește inclusiv pe „cei care țipă în stradă, poate oameni de bună credință”, dar care sunt „masă de manevră”, deoarece în orice variantă el va câștiga.

Protest Rosia MontanaFoto: Ionut Baias

Întrebat într-un interviu la dcnews.ro, câți bani a pus deoparte pentru procesul Roșia Montană, Teodorovici a răspuns că „aici a fost o dezbatere pe care, din păcate, toți cei care strigă, în mod nejustificat, nu o înțeleg”. „Ei nu înțeleg că sunt practic masă de manevră pentru cel care stă în spatele acestei idei și care joacă la două capete, în sensul că platește două tabere. Pe de-o parte, pe unii care să țipe în stradă pentru această idee, poate oameni de bună credință, ei crezând că protejează avuția țării, dar ei sunt practic manipulați de cel care câștigă în orice variantă ar ieși în final acest dosar. Cu alte cuvinte, dacă ei țipă și, pentru că ei țipă eu, stat, nu mai pot să operez, trebuie să-l declar sit UNESCO, este clar că în proces se dovedește că eu, stat, de la început știam lucrul ăstă și câștigă cel care stă în spate. E unul singur care stă în spate. Și plătește într-o parte să se țipe, și, dacă ăștia câștigă, el oricum câștigă în proces, dacă nu câștigă ăștia, el câștigă pe partea cealaltă și își face contractul”, a continuat ministrul de Finanțe.

Întrebat de ce autoritățile de spionaj nu fac ceva în sensul ăsta, Teodorovici a spus că „astea sunt povești” și că și el a pus această întrebare, dar i s-a răspuns: „domnu` ministru, ați văzut prea multe filme”.

Autoritățile noastre de spionaj de DNA

„Mi s-a spus mie o dată, când și eu am întrebat de intelligence, uite așa, uite cutare, partea de economie trebuie sprijinită și prin acest tip de activități cum toate țările practică ... Se uitau la mine și mi-au spus „domnu` ministru, ați văzut prea multe filme”. Ce spuneți dvs este corect, dar noi astăzi, cum suntem structurați, dotați, pentru noi reprezintă utopie”, a detaliat el.

La intervenția moderatorului că au fost protocoalele, Teodorovici a replicat: „Asta trebuie să o spun și iar o să supăr pe cineva. Nu neapărat că copil fiind îmi plăceau filmele cu agenți, părerea mea, întotdeauna orice țară structura externă și-o sprijină foarte mult. Pentru că o structură externă trebuie să fie prezentă în toate capitalele importante pentru economia mondială Nu înseamnă că te duci și să șpionezi neapărat, dar trebuie să ai legături. Eu, că om politic, într-o funcție de demnitate publică, am nevoie de elemente, cum și celălalt coleg culege despre mine elemente despre mine.