Creaţiile lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu s-au înverzit din cauza mușchilor și lichenilor care au crescut pe suprafața lor, în urma ploilor din ultima perioadă, relateazăstirileprotv.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei care ar trebui să le îngrijească ridică din umeri și spun că așteaptă indicațiile specialiștilor, care ar trebui să sosească abia la iarnă.

Totul în condițiile în care sunt deja cinci ani de când operele sunt spălate și curățate doar de apă căzută din cer.

Celebrele scaune ale lui Constantin Brâncuşi, care fac legătura între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului sunt cele mai afectate de ploi. Unele par vopsite în verde, însă, în realitate, pete de muşchi şi licheni au început să înflorească şi pe celelalte opere.

Plantele s-au dezvoltat pe operele lui Brâncuşi din cauza ploilor dar şi după ce lucrările au fost spălate greşit acum 5 ani cu apă sub presiune. Restaurate complet acum un deceniu şi jumătate, acestea ar fi trebuit întreţinute periodic prin biocidare.

“Neurmărirea acelui program de întreţinere în timp care prevedea cel puţin un tratament, dacă nu două, anuale, şi acum chiar se văd efectele acelei spălări agresive, în care au fost înlăturate toate chiturile, au fost redeschise alveolele care s-au constituit în depozite pentru vegetaţia de muşchi şi licheni”, explică sculptorul Paul Popescu, care a fost implicat în restaurare.

Luaţi la întrebări reprezentanţii centrului de cultură din Târgu Jiu spun că deocamdată nu pot interveni.

Ministerul Culturii trebuie să facă un studiu în urma căruia specialiştii să stabilească felul în care ar trebui îngrijite lucrările şi abia apoi vor fi alocaţi banii necesari.