​Meteorologii avertizează că temperaturile în Spania și Portugalia ar putea depăși în acest weekend recordul la nivel european, fiind de așteptat ca temperaturile să depășească 48 de grade Celsius, în urma unui val de aer fierbinte venit din Africa, informează BBC News, citat de Mediafax.

Vreme calduroasaFoto: Flickr/ Paulo Otavio

Cea mai mare temperatura din Europa a fost înregistrată în anul 1977 la Atena, atunci când mercurul din termometre a urcat până la 48 de grade Celsius.

Autoritățile din cele două țări iberice au emis deja avertizări de cod roșu de caniculă pentru zone din sudul Portugaliei și provincia Badajoz.

Se așteaptă ca temperaturi de aproape 40 de grade să fie înregistrate și în sud-vestul Franței, iar în Italia au fost emis avertizări de cod roșu de caniculă pentru mai multe regiuni din nordul și centrul țării, inclusiv vizând orașe precum Florența, Veneția și Roma.

Organizația europeană Meteogroup a comunicat că sunt "25-30% șanse ca recordul european de temperatura să fie depășit" în acest weekend.

În aceste condiții, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis, joi, o serie de atenționări de călătorie pentru Portugalia, țară în care a fost declarată stare de alertă și cod roșu de caniculă în Lisabona și Setúbal, avertizând că au fost instituite coduri de caniculă atât în Spania, cât și în Croația.

Temperaturi anormal de ridicate s-au înregistrat în luna iulie în mai multe zone ale Europei, inclusiv în Finnmark, la nord de Cercul Polar, unde temperatura a ajuns miercuri la 31,2 grade Celsius.

În Grecia și Suedia s-au înregistrat și incendii de vegetație devastatoare cauzate de temperaturile ridicate și secetă.