Judecatorul Bogdan Mateescu, membru CSM: O decizie a CCR interzice legiuitorului să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 2 august 2018, 12:46 Actualitate | Esenţial


Bogdan Mateescu
Foto: Facebook
Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, semnalează, după ce Tudorel Toader a anunțat că dorește o OUG prin care să poată fi revizuite condamnările date în baza „protocoalelor”, că o decizie a Curții Constituționale din 2017 interzice legiuitorului „să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora”.

Acesta a citat pe contul său de Facebook decizia CCR nr. 377/2017, care arată:

"Prin urmare, criteriul ce trebuie luat în seamă și care ține de esența art. 15 alin. (2) din Constituție raportat la aplicarea în timp a reglementărilor referitoare la căile de atac este data pronunțării hotărârii judecătorești. Astfel, în temeiul textului constituțional antereferit, legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunțării hotărârii judecătorești (...).

În schimb, legiuitorului îi este interzis să supună hotărârile judecătorești unor noi căi de atac reglementate după pronunțarea acestora. Aceeași regulă se aplică atât căilor ordinare, cât și extraordinare de atac, ambele categorii de căi de atac urmând să își păstreze aceeași configurație juridică de la data stabilită drept reper de către legiuitor.

Prin urmare, eliminarea unui motiv de revizuire sau adăugarea unui nou motiv de revizuire după pronunțarea hotărârii nu poate produce niciun efect, prin prisma aplicării legii în timp, cu privire la hotărârea judecătorească deja pronunțată."

Citatul este la punctul 86 al deciziei CCR nr.377 din 31 mai 2017 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.95/2016 pentru prorogarea unor termene, precum şi pentru instituirea unor măsuri necesare pregătirii punerii în aplicare a unor dispoziţii din Legea nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă.

Decizia a fost adoptată în unanimitate.

Postarea judecătorului Bogdan Mateescu vine după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, și el fost membru al Curții Constituționale, a declarat miercuri seară, la Antena 3, că va propune în curând adoptarea unei ordonanțe de urgență care să dea „posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea că a fost condamnat pe nedrept”, în baza protocoalelor cu SRI sau a unor interceptări făcute de SRI, să solicite unui judecător revizuirea sentinței.

„Voi propune doamnei prim-ministru şi Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care să modifice revizuirea instituţiei de reformare a unei hotărâri definitive (...) Adică, să îi dea celui care are sentimentul că-i condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă. Cum? El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul, să verifice dacă X a fost condamnat pe bază de interceptări sau protocoale, să facă o procedură de admisibilitate şi, dacă nu este vorba de protocol sau de interceptare nelegală, îi respinge şi rămâne hotărârea cum a fost. Dacă este vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea de revizuire şi să o pună pe circuit pe procedura de reformare. Noi căutăm o pârghie de reformare a unor posibile hotărâri netemeinice pronunţate pe interceptări, pe protocoale, este nedrept să execute pedeapsa”, a spus Tudorel Toader.

„(OUG) va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că sentința a fost pe protocol sau pe interceptare nelegală să se apropie de dosar, să ceara unui judecător să verifice dacă hotărârea lui a fost pronunțată pe baza celor două elemente, judecător care să spun "da", îi admite și îi trimite cauza la rejudecare, sau care să spună "nu, nu e vorba de interceptări nelegale, de protocoale, se respinge"”, a argumentat el.

Întrebat când va înainta această propunere de OUG, ministrul Justiției a spus că „într-un timp scurt”. „După ce se termină concediile, imediat după ce se termină concediile”, a adăugat Toader.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4366 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  vaiiiiii (Joi, 2 august 2018, 13:07)

  liviu_ [utilizator]

  incalca sugarel legea?!
  ce surpriza.... NOT!
 • +20 (22 voturi)    
  Puie Tudorel... (Joi, 2 august 2018, 13:08)

  TDragos [utilizator]

  Inca o dovada a valorii de profesor/procuror comunist si judecator la CC. A ajuns pe filiera politica la CC...i-au dat beneficii (cumulari de venituri: salariu la Universitate (oara ajunge la cursuri?), salariu de ministru, pensie de 27k/luna), si acum face tot posibilul sa-i scape pe infractori.

  Cati au iesit la pensie din privat si au o pensie lunara de 27k? Cat a contribuit "Dorel" sa primeasca aceasta pensie?
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/ce-pensie-are-tudorel-toader-890673

  Merita un mare scuipat de la toti cu care se intalneste pe strada...
 • +20 (20 voturi)    
  noooo... (Joi, 2 august 2018, 13:10)

  gabone [utilizator]

  .. sa vedem cum o mai da TT la intors.. Cum face el din alb negru: " legiuitorul poate supune hotărârea judecătorească unor căi de atac stabilite ca atare prin lege până la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti"
 • +18 (18 voturi)    
  Felicitari (Joi, 2 august 2018, 13:12)

  Frank777 [utilizator]

  Iata intr-o exprimare concisa care este realitatea.
  De aici se vede ca Tudorel a facut o afirmatie eronata legal si este vorba de o amenintare. Contextul amenintarilor este TEAMA ce i-a cuprins. Se ridica Romania. Efectul placutelor M...E PSD a fost extraordinar. Le fuge pamantul de sub picioare.
  Declaratia lui Fifor referitoare la ce nu-i place lui Putin nu este intamplatoare sau accidentala. Fifor a iesit pregatit sa faca aceaste declaratii si a facut-o pentru a ameninta la scena deschisa alianta cu americanii. Mesajul lui Fifor este clar.Daca nu ne lasati sa facem ce vrem noi cu Justitia si sa il scapam pe Dragneff va facem greutati cu flancul Nato si parteneriatul militar cu SUA. Fifor a enumerat toate facilitatile SUA din Romania avand grija sa faca gresala de o maniere speciala care arata americanilor ce eforturi fac ei de la PSD(nu fac nici unul) ca sa mentina alianta cu SUA cand lucrul asta nu-i place lui Putin. Dragneff este in stare de orice ca sa scape.E foarte periculos si este inconjurat de persoane periculoase si lipsite de scrupule care nu stim cu ce se ocupa de fapt.
  • +5 (5 voturi)    
   . (Joi, 2 august 2018, 15:42)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Fifor a si fost multumit deja de catre ambasada rusa, se pare PSDul isi baga picioarele in partneriatul cu SUA si deja au un plan intocmit cu kremlinul cum sa indeparteze Romania de NATO si UE, acelasi plan exista si pentru Ungaria. rezulta ca ultimii 15 ani PSDul a momit NATO si UE, sa apropiat de aceste structuri pentru a primi fonduri si influenta, probabil si pentru a le spiona in favoarea kremlinului, pentru a prinde radacini si acuma partea a doua a planului este discreditarea Romaniei pe plan extern si torpilarea tratatelor cu westul
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 august 2018, 13:12)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   ba se aplica (Joi, 2 august 2018, 23:35)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui

   .
 • +15 (17 voturi)    
  Hi, Hi (Joi, 2 august 2018, 13:15)

  Sati [utilizator]

  Si PM - Vasilica Veorica Zdrancila numita de penalul di'Tiliorman mai face o nefacuta prin semnarea unui OUG. La mai multe dosare si la multi ani cu ..executare.
 • +14 (14 voturi)    
  slugile (e.g. tudorel aka slugarel de la moldova) (Joi, 2 august 2018, 13:20)

  gatsby [utilizator]

  nu cunosc deciziile si legile, ei doar indeplinesc poruncile maharilor!
 • -13 (19 voturi)    
  corect (Joi, 2 august 2018, 13:23)

  Mazeta [utilizator]

  Nu e nevoie de OUG. Condamnările obținute prin mijloace ilegale sunt perfect legale.
  • +7 (9 voturi)    
   voi, postacii, nu stiti.. (Joi, 2 august 2018, 16:30)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   decat minciuna si manipulare.
   Unde scrie ca protocoalele respective de colaborare sunt ilegale?
   Unde scrie cati din cei condamnati au primit sentinta pe baza protocoalelor?
   Cati au fost condamnati pe baza protocolului semnat de Liviu Dragnea cu SRI?
 • +14 (14 voturi)    
  Oops, a daisy! (Joi, 2 august 2018, 13:25)

  MinDepous [utilizator]

  Nasol, Slugarel. Nu doar ca esti sluga, dar mai esti si incapabil pe deasupra. Sa nu cunosti tu contextul legal...

  sau... stai... asta e asa, s-o dea "am vrut, sefu', da' uite..."
 • +13 (13 voturi)    
  Nu conteaza pentru Tudorel sau PSD, (Joi, 2 august 2018, 13:29)

  emil bobu [utilizator]

  ei vor merge mai departe cu minciunile.

  Nu-i opreste legea pe ei. I-au luat carnetul omului aluia cu incalcarea flagranta a legii, nu ii tine legea pe loc.
 • +11 (11 voturi)    
  :)) (Joi, 2 august 2018, 13:30)

  Sorrows [utilizator]

  he he, i-auzi, fă tudorele
 • -7 (15 voturi)    
  logica (Joi, 2 august 2018, 13:40)

  gpavel [utilizator]

  legiuitorul nu poate supune o hotarare definitiva automat unei noi cai de atac,dar un judecator da!,doar judecatorul stabileste daca e justificata noua cale de atac,nu leguitorul.....d-ul mateescu cred ca face doar politica...
  • -1 (1 vot)    
   unei noi cai de atac existente la data... (Joi, 2 august 2018, 23:37)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Dar se pare ca ai baut apa statuta dupa Tudorel si restul penalilor.
   Sa inmuiem PSD-ul! zic si eu
 • +13 (13 voturi)    
  Tudorel poate! (Joi, 2 august 2018, 13:41)

  IoPaNet [utilizator]

  Va da o alta OUG care prevede ca poate da OUG-uri neconstitutionale! Care-i problema? :-))
 • +15 (17 voturi)    
  judecatorul Bogdan Mateescu are (Joi, 2 august 2018, 13:42)

  bancher [utilizator]

  perfecta dreptate. E vorba de un pricipiu de drept aici,nu poti judeca o persoana de 2 ori pentru aceiasi fapta. Odata o decizie ramasa definitiva, asa ramane. Exceptie fac doar cei care au intrat la puscarie nevinovati, si probele (atentie probele, nu ordonantele de urgenta) au stabilit cu certitudine ca erau nevinovati. Aici intra probele ADN (ex au fost cazuri de puscariasi eliberati din inchisoare ptr ca probele ADN au aratat ca ei nu fusesera la locul crimei de acum 15 ani).
  In cazul nostru Gargamel vrea sa il reabiliteze pe dan Voiculesc si sa scoata din puscarie alti borfasi de politicieni.
 • +14 (16 voturi)    
  pai Tudorel e profesor! (Joi, 2 august 2018, 13:50)

  MirceaIo [utilizator]

  Cat de lacom sau santajat sa fii sa vii cu o astfel de propunere. Tudorel e omul mafiei! Sper sa ajunga acolo unde ii este locul!! Oricum si studentii care l-au avut profesor ar trebui tot printr-o OUG sa li se anuleze diplomele. Acest Tudorel cica ar fi fost profesor de drept si el nu stie ca vina este stabilita de judecator!!!! Tudorele lase-ne!!!!
  • +5 (5 voturi)    
   A ajuns profesor (Joi, 2 august 2018, 14:36)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   ..ca lingau si sluga a sistemului represiv ceausist. Altminteri, e o mediocritate lucie de care nu s-a auzit decât pe Bahlui, ca multi cei din Fabrica de diplome AL I Cuza din Iasi care l-au votat rector dupa chipul si asemanarea lor.
 • +10 (12 voturi)    
  Nu-i explicati lui TT... (Joi, 2 august 2018, 13:50)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  că el e a fost băgator de seamă in CCR, trimis acolo de fratii lui mafioti din USL desi e un jurisrt mediocru care sui-a facut cariera ca prolitruc lingând f*l tuturor. Si azi in CCR sunt doar politruci, fostu turnatori sau colabotori apropiati ai CRIMINALULUI Iliescu.
 • +10 (12 voturi)    
  hehe (Joi, 2 august 2018, 13:58)

  transpenibilus [utilizator]

  Da de unde sa stie asta slugoiul de Tudorel. NP, acuma ca a aflat o sa vorbeasca cu Dorneanu sa dea CCR o erata la decizia aia si s-a rezolvat.
 • +9 (9 voturi)    
  Inca o dovada-daca mai era nevoie-, (Joi, 2 august 2018, 14:01)

  gigiN [utilizator]

  ..a prostiei si relei intentii a Slugarelului toader !
 • +5 (5 voturi)    
  ne citeste dorel CV-ul (Joi, 2 august 2018, 14:11)

  programatoru [utilizator]

  pasul 1 ne adoarme,
  pasul 2 dupa aia se duce la CCR, si prezinta niste aberatii de argumente, facute in laboratoarele haznaua 3.6/rtv, aia cad pe spate de uimire,
  pasul 3 se mai fac vreo 2-3 "shouri" cu vladut si andreea cosma, codrin stefanescu, si alte eminente
  pasul 4 si ne trezim iar ca trimite dom' notar pres-edinte pe purtatoarea de cuvant sa ne explice ca a facut tot in putere
  pasul 5 la alegeri trebuie sa iesim si sa trimitem psd+alde+udmr+pnl+pmp in opozitie si usr + ciolos la putere
 • +8 (8 voturi)    
  Pana (Joi, 2 august 2018, 14:34)

  Heissnachricht [utilizator]

  una-alta, se mai adauga unul pe lista celor care-i paste o evaluare in urma emiterii unor aprecieri contrare celor declarate de ministrul atotstiutor...
 • +11 (11 voturi)    
  bravo, domnule Mateescu! (Joi, 2 august 2018, 14:48)

  revo [utilizator]

  I-ai dat cu firma in cap!

  Desigur, nu-i pasa si nu le va pasa de nimic, ei au un obiectiv si-l vor atinge, pas cu pas.

  Ma tot gandesc ca dupa ce vor termina cu procurorii (asta e mai mult ca sigur, dupa declaratiile bubosului la adresa procurorilor DNA si a procurorului sef al Romaniei), vor tropai peste judecatori. Vor gasi o modalitate, chiar daca va fi sa piara lumea!

  Asta este consecinta condamnarilor de forma, tip "un an cu suspendare".
 • -2 (6 voturi)    
  CEDO (Joi, 2 august 2018, 15:47)

  tontu [utilizator]

  Problema e ca puscariasii se vor duce la CEDO, vor castiga si noi toti ii vom despagubi...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by