Comitetul Național pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne se va întruni, miercuri, la sediul instituției, la ora 16:00, în cadrul unei ședințe de urgență, pentru a discuta despre efectele pestei porcine, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la începutul acestui an, au fost confirmate în România 440 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și 2 în exploatații comerciale, a informat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Autoritățile au mai anunțat că statul îi despăgubește pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la prețul pieței. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puțin două treimi dintre gospodăriile afectate iar documentele sunt trimise la București, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între între 8 lei și 12 lei/kg, în funcție de o serie de criterii stabilite prin lege.

Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.