Curtea de Justiție americană care judecă dosarul lui Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui american Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 a declarat că acesta „a mințit și s-a poziționat deasupra legii”, în prima zi a procesului de judecată, relatează BBC, citat de Mediafax.

Paul ManafortFoto: Hotnews

Paul Manafort a încercat să ascundă venituri în valoare de zeci de milioane de doari în 30 de bănci străine din trei state diferite, au declarat procurorii.

Fostul șef de campanie este acuzat de 18 infracțiuni, printre care fraudă bancară, și poate primi o pedeapsă de până la 30 de ani în închisoare dacă este găsit vinovat. Acesta a pledat nevinovat la începutul procesului.

Marți, Manafort, care a condus campania prezidențială a lui Donald Trump timp de trei luni, a fost acuzat de procurori că a folosit mai multe conturi bancare pentru a evita taxele. Conform instanței, banii au fost folosiți pentru achiziționarea mai multor proprietăți, haine și alte obiecte.

Avocatul care îl reprezintă pe Manafort a declarat la începutul ședinței de judecată că acest caz este despre „taxe și încredere” și că Manafort a greșit când l-a considerat de încredere pe fostul său asociat, Rick Gates.

„Gates a băgat mâna în borcanul cu dulciuri. Paul nu știa că Rick voia să își umple propriile buzunare”, a declarat Thomas Zenle, avocatul apărării.