România este cea mai pro-americană țară din Europa și forțele americane sunt binevenite în țara noastră, a declarat George Maior, ambasadorul României la Washington, care a precizat că Mihai Fifor, ministrul român al Apărării, se va întâlni în septembrie în SUA cu omologul său american, Jim Mattis, potrivit Mediafax.

George MaiorFoto: Facebook/ Ambasada Romaniei in SUA

"Suntem cea mai pro-americană țară din Europa", a declarat Maior într-un interviu pentru publicația Politico.

Ambasadorul a adăugat că ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, plănuiește să promoveze oferta României de a găzdui un contigent militar american permanent la baza aeriană de Mihail Kogalniceanu.

George Maior a precizat că Mihai Fifor va întreprinde în luna septembrie o vizită în Statele Unite, în cursul căreia se va întâlni cu Jim Mattis, secretarul american al Apărării.

Printre temele abordate în cursul interviului acordat de ambasadorul României numărându-se cele referitoare la eforturile țării noastre de consolidare a securității euro-atlantice, în mod special a flancului estic al NATO, inclusiv prin creșterea bugetului apărării, se arată într-un comunicat emis marţi de Ambasada României la Washington.

În interviu, ambasadorul român a susținut ideea ca forțele militare americane să își mute concentrația din centrul continentului european către flancul estic: “Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forțe, din centrul Europei spre granița estică a NATO, care este cea mai expusă”.

De asemenea, subliniind excelenta cooperare româno-americană în planul securității și apărării, ambasadorul României a susținut ideea găzduirii de către țara noastră a unei prezențe permanente americane.

“Întotdeauna dorim să vedem o prezență americană mai mare”, a declarat George Cristian Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană țară din Europa. În context, el a precizat că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află foarte aproape de Peninsula Crimeea.

Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul George Maior, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acțiuni, printr-o prezență americană consistentă în regiune.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate amenințările de tip nou, hibride, “foarte subtile și foarte complicate. Ca țară, noi am detectat aceste activități de mai mult timp”, a afirmat ambasadorul, care a precizat faptul că România și-a avertizat aliații asupra tendințelor în creștere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride.

Diplomatul a mai arătat că narativele false trebuie evidențiate în permanență, prin informarea corectă a cetățenilor. Un exemplu de narativ fals aparținând propagandei rusești a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relațiile cu Rusia și ar expune România la noi amenințări. Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu amenință Rusia, este în interesul apărării naționale și al aliaților NATO, potrivit Mediafax.