Pacientul internat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică din Tălmaciu, județul Sibiu, care, în timpul unei crize i-a scos ochii altui bolnav, a acționat rapid, iar personalul, deși a încercat să îl liniștească, nu a reușit, arată Direcția Generală de Asistență Socială Sibiu, potrivit Mediafax.

Potrivit directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu, Laura Camelia Vîlsan, pacientul agresiv se afla în criză de agitaţie psiho-motorie, acesta având o fixație să spargă geamuri.

"Tânărul, în vârstă de 21 de ani, avea o fixaţie cu spargerea geamurilor. Personalul de serviciu a încercat liniștirea beneficiarului, însă acesta s-a smuls din mâna infirmierei, lovind-o și s-a năpustit asupra beneficiarului victimă, în vârstă de 32 de ani, scoțându-i ochii", a spus Vîlsan.

Vîlsan a precizat că din declarațiilor infirmierilor de serviciu și ale asistentului medical, incidentul s-a produs extrem de rapid, iar primul lucru făcut de angajații centrului, după agresiune, a fost acela de a-i acorda primul ajutor medical victimei și să solicite serviciul de urgență 112.

În urma anchetei, s-a stabilit că agresorul e prea periculos pentru a se întoarce în centru, în vreme ce pentru victimă se va căuta un alt centru adaptat nevoilor lui. Incidentul nu ar fi putut fi evitat, arată ancheta.

"Angajații au fost puși în imposibilitatea de a evita incidentul. Având în vedere că beneficiarul S.V. (agresorul – n.r.), diagnosticat cu retard mintal profund cu tulburări majore de comportament (agresivitate, ingerare de obiecte-haine, iarbă etc), precum și faptul că Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Tălmaciu nu este adaptat nevoilor actuale ale acestuia, comisia propune mutarea beneficiarului într-o instituție adaptată handicapului (Spitalul de Psihiatrie Sibiu). În ceea ce privește victima, după îmbunătățirea stării de sănătate a acestuia, directorul general va efectua demersurile necesare pentru identificarea unei soluții, care să corespundă cel mai bine nevoilor actuale ale victimei din perspectiva respectării drepturilor sale fundamentale, conform standardelor minime și prevederilor legale în materie", a mai spus Vîslan, după anchetă.

Un pacient internat la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică de la Tălmaciu, județul Sibiu, i-a scos ochii, luni, altui bolnav și l-a mușcat de gât, mai multe anchete fiind demarate la Poliție, DGASPC și Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig, în cursul zilei de marți. Agresorul a fost internat la Spitalul de Psihiatrie, iar victima este în stare de șoc, la Spitalul Județean de Urgență, unde primește îngrijiri, însă și-a pierdut definitiv vederea.