Șeful Poliției Române, Ioan Buda, se contrazice în declarații când este întrebat despre aplicarea Convenției de la Viena, în care România este parte și în baza prevederilor căreia polițiștii i-au deschis dosar penal șoferului care circula cu numerele de înmatriculare antri-PSD. Documentul a fost modificat în 2016, permițând ca pe plăcute să fie doar litere, fără ca nicio țară semnatară să aibă vreo obiecție. Nici România nu a avut vreo rezervă, susține Buda, care într-un interviu laRealitatea Tv, a susținut că în speța în cauză se aplică legislația națională, iar ulterior a afirmat că România „a avut întotdeauna rezerve”. Cu toate acestea, articolul din OUG 195/2002 pe care Poliția l-a invocat pentru deschiderea dosarului penal invocă chiar prevederile Convenției de la Viena.

Ioan Buda, seful Politiei RomaneFoto: Captura Facebook

În cazul modificării Convenției, statele membre aveau termen de 12 pentru a respinge sau cere reexaminarea amendamentului propus de Belgia și adoptat în comisiile de lucru în 2015. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, prevederea actualizată a intrat în vigoare în septembrie 2016.

Mai jos dialogul dintre șeful Poliției și reporterul Realitatea:

Cum se aplică, vechea Convenție adoptată în 1968 sau cea modificată, intrată în vigoare în 2016?

Nu putem spune de modificarea unei Convenții, ci de abrogarea unor articole sau, dacă nu, de o rezervă a unui stat pentru anumite articole din Convenție.

Adică, România nu era parte în Convenție, nu avea dreptul de opoziție?

Nu, într-o Convenție nu este vorba de un drept de opoziție, este vorba de un drept de rezervare.

Întrebarea este dacă a fost sancționat șoferul respectiv în baza unei prevederi abrogate?

Nu, sub nicio formă. Nu a fost sancționat în baza unei prevederi abrogate.

Păi, din moment ce e modificată în 2016 Convenția?

S-au adus unele modificări la Convenție. Convenția are anumite articole și anumite alineate. Fiecare stat membru care este notificat are anumite rezerve cu privire la anumite articole și anumite alineate. În funcție de asta, statele membre care sunt și-și mențin poziția respectivă aplică Convenția.

România nu a avut nicio rezervă la aceste modificări?

Nu.

Păi și atunci cum se aplică?

Păi, se aplică legislația națională și ce am primit noi prin canalele de comunicare.

Păi, în legislația națională nu avem aceste prevederi.

Am spus și acolo, spun și acum și o să spun întotdeauna: Noi avem trei canale importante de comunicare polițienească prin care ne documentăm cu privire la anumite aspecte: în acest sens Interpol, Europol, Acordul de la Prum prin care primim anumite informații.

Convenția de la Viena se aplică în România, se aplică cu rezerve pe care România nu le-a avut atunci când a fost modificată?

Discuția este în felul următor, așa cum am spus de la început: Convenția se aplică cu anumite rezerve pe care fiecare stat membru le are în anumite convenții. Belgia în 2014 a amendat anumite modificări.

Și România nu a avut rezerve.

Ei, nu le-a avut, le-a avut întotdeauna.