Ședința de luni a BPN al PNL s-a desfășurat sub presiune, după ce Ludovic Orban a propus modificarea statutului, pentru a putea demite mai ușor liderii de filiale. Potrivit unor surse politice, scopul ar fi înlăturărea șefilor de organizații care vor Congres extraordinar pentru debarcarea lui Orban, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sursele politice au precizat pentru Mediafax că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizațiilor liberale, după Consiliul Național. Vizați sunt cei care vor să ceară, la Consiliul Național din 4 august, convocarea unui Congres extraordinar pentru a-l debarca pe Orban de la șefia partidului. Liderii filialelor luați în colimator de Orban sunt: Cristian Buşoi - PNL București, toți liderii organizațiilor de sector, PNL Ilfov - Marian Petrache şi PNL Prahova - Iulian Dumitrescu, potrivit surselor citate.

Propunerea liderului PNL de a schimba statutul formațiunii scoate la suprafață disputele din interiorul partidului. Mulţi liberali, printre care şi lideri de filiale, s-au opus modificării statutului. După trei runde de numărat, în final s-au înregistrat 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

Printre cei care s-au opus modificării sunt chiar cei care doresc Congresul extraordinar: preşedintele PNL Bucureşti - Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, liderul PNL Ilfov - Marian Petrache şi șeful PNL Prahova - Iulian Dumitrescu.

De asemenea, împotriva propunerii lui Orban de modificare a statutului au fost și fostul co-preşedinte al partidului, Alina Gorghiu, dar şi Gheorghe Falcă - primarul Aradului, Cristian Buican - deputat PNL de Vâlcea, Daniel Drăgulin - PNL Călărași, Cristian Chirteș - PNL Mureș, Hubert Thuma - fost deputat de Ilfov, Marin Anton - PNL Giurgiu, Bogdan Huţucă - PNL Constanța, Mugur Cozmanciuc - PNL Neamț, Anca Boagiu - lider PNL Sector 2, Eugen Pîrvulescu - PNL Teleorman şi Dan Motreanu - fost deputat de Călărași.

Fostul preşedinte PNL Sector 3, Florin Alexe, a declarat că propunerea nu ar fi trebuit să treacă, deoarece nu s-a împlinit numărul de voturi necesare, respectiv 34 plus 1 din membrii prezenţi în BPN.

”Aşteptăm Consiliul Naţional, pentru că în CN această modificare trebuie să treacă cu două treimi, sunt foarte mulţi preşedinţi de filiale care de asemenea au fost nemulţumiţi şi spun că nu este normal, aşteptăm să vedem hotărârea forului superior, Consiliul Naţional”, a spus Florin Alexe pentru Mediafax.

În urmă cu câteva luni, într-o ședință a Biroului Executiv al PNL, conducerea partidului a votat pentru demiterea sa de la șefia organizației liberale Sector 3. Pe 4 august, Consiliul Național va valida această decizie, alături de hotărârea excludere din partid a prim-vicepreședintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă.

Surse politice au precizat că liberalul Dan Motreanu a spus în cadrul ședinței de luni că "liderii de filiale care îl susţin pe Ludovic Orban o fac de fapt de frică".

Contre au apărut, la ședința de luni, și în tabăra care vrea înlăturarea lui Orban de la șefia PNL. Cristina Buican i-a spus lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreședinte al PNL și lider al senatorilor liberali, să înceteze cu încercarea de a strânge semnături de la primari și lideri de organizații pentru convocarea Congresului și să nu mai submineze conducerea, potrivit surselor. Buican i-a mai trasmis lui Dumitrescu că din cauza lui Orban a propus modificarea statutului, că prin listele cu semnături a creat agitație în interiorul partidului.

De cealaltă parte, propunerea lui Ludovic Orban de modificare a statutului partidului a avut susținerea a nu mai puțin de 35 de liberali. Printre cei care au votat „pentru” o astfel de schimbare s-au numărat prim-vicepreședinții PNL, Ilie Bolojan, Mircea Hava și Raluca Turcan, secretarul general Robert Sighiartău și mulți alți parlamentari liberali.

Propunerea lui Orban este ca votul pentru demiterea unei președinte al organizației liberale să nu mai fie a două treimi din membrii PNL din BPN, cum este acum, ci a jumătate plus unu din membrii PNL din BPN, astfel încât şefii de filiale vor putea fi demişi mai uşor.

Modificarea statutului PNL adoptată în ședința de luni a Biroului Politic Național urmează să fie validată în Consiliul Național al liberalilor din data de 4 august.

De asemenea, termenul limită pentru depunerea candidaturilor în partid pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 este 1 septembrie, în Consiliul Național din 4 august urmând a fi validate criteriile, procedura și calendarul de alcătuire a listelor.

Referitor la acest subiect, surse politice au spus că la ședința BPN de luni Ludovic Orban a fost întrebat cine își va asuma un eșec al PNL la alegerile europarlamentare. Președintele PNL a replicat ”nu eu”, adăugând că își va asuma scorul la viitoarele alegeri prezidențiale și locale, potrivit surselor citate.

Cu toate că Ludovic Orban a afirmat că nu există încă o listă pentru candidatura la europarlamentarele din 2019, liberalii şi-au creionat în linii mari lista pentru alegeri, primul pe aceasta urmând să fie chiar Ludovic Orban, urmat de fostul co-președinte al partidului, Vasile Blaga, au relatat surse politice. Pe listă s-ar putea regăsi și Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan și Mircea Hava. Orban nu-l mai dorește însă pe listă pe actualul europarlamentar Cristian Bușoi.

Potrivit surselor citate, o invitație a fost făcută de Orban, în sensul unei candidaturi, și fostului lider PNL, Crin Antonescu, care deocamdată nu a luat o decizie în această privință, dorind mai degrabă includerea pe liste a soției sale, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.