Autorităţile locale din Covasna, Harghita şi Mureş solicită autorităţilor ungare să suplimenteze numărul vagoanelor în garniturile de tren internaţionale ce fac legătura între Braşov şi Budapesta, cererea fiind susţinută, cu semnături, de către aproape 1.500 de cetăţeni din cele trei judeţe, potrivit Agerpres.

Primaria BudapestaFoto: budapest.hu

Potrivit unui comunicat de presă remis luni, hotărârea Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) de a restrânge numărul vagoanelor din trenurilor intercity Corona şi Harghita "afectează în mod negativ persoanele care aleg transportul feroviar", prin urmare reprezentanţii administraţiilor teritoriale din Covasna, Harghita şi Mureş au demarat o campanie de strângere de semnături în vederea revizuirii acestei decizii.

"Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale au demarat acţiunea de strângere de semnături în urma sesizărilor sosite din partea locuitorilor. Călătorii de pe ruta Braşov - Ţinutul Secuiesc - Budapesta au semnalat faptul că în urma diminuării numărului de vagoane, trenurile Corona şi Harghita au devenit foarte aglomerate. În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de transport feroviar internaţional, Consiliile Judeţene din Ţinutul Secuiesc, respectiv organizaţiile locale ale UDMR au demarat acţiuni de strângere de semnături. La acest demers s-au alăturat numeroşi voluntari, acesta fiind un important mijloc de legătură între Ţinutul Secuiesc şi Budapesta. Din luna aprilie şi până acum s-au strâns mai mult de o mie cinci sute de semnături, acestea fiind înmânate ministrului ungar al inovaţiei şi tehnologiei, dr. Palkovics László, de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, în cadrul celei de-a XXIX-a ediţii a Universităţii de vară Tusvanyos", se arată în documentul menţionat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a afirmat că l-a informat şi pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la acest lucru, arătând că linia este frecvent utilizată de studenţi, oameni de afaceri, precum şi de turişti maghiari care aleg ruta Sfântu-Gheorghe - Miercurea Ciuc - Târgu-Mureş - Cluj-Napoca - Budapesta.

"Pentru Ţinutul Secuiesc şi pentru judeţul Mureş legătura directă cu Budapesta este foarte importantă, pe lângă oportunitatea oferită de transportul aerian şi transportul feroviar este preferat de comunităţile locale. Iar pentru ca transportul feroviar să rămână în preferinţele locuitorilor este nevoie de asigurarea confortului şi serviciilor adecvate. Menţinerea acestei legături de transport directe este importantă nu doar din punct de vedere economic, fiind şi un interes naţional", a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, potrivit comunicatului de presă.