Compania 21st Century Fox, deținută de magnatul media Rupert Murdoch, va fi cumpărată de Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, decizia fiind aprobată de acționarii celor două grupuri, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Acționarii Walt Disney și 21st Century Fox au votat, pe 27 iulie, în favoarea ofertei de 71,3 miliarde de dolari, după ce compania americană Comcast a anunțat că se retrage din cursă.

În cadrul tranzacției vor fi preluate, printre altele, studiourile de film și televiziune Twentieth Century Fox, cele 30% din acțiuni la serviciul de streaming Hulu (deținut parțial de Comcast și Time Warner) - obținând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix -, Star India, rețelele TV FX și National Geographic, dar și 39% din acțiunile furnizorului de televiziune cu plată (pay-TV) British Sky Broadcasting Group - BSkyB din Marea Britanie.

De asemenea, tranzacția oferă control asupra unui catalog uriaș de producții de succes, precum "Star Wars", "Avatar", "Deadpool" și "The Simpsons".

Separat, Comcast și 21st Century Fox își dispută compania pay-TV britanică Sky Plc. Astfel, în urmă cu două săptămâni, Comcast a crescut oferta pentru achiziția Sky Plc la 34 de miliarde de dolari, după ce, anterior, 21st Century Fox Inc. oferise 32,5 miliarde de dolari.

Inițial, Disney a oferit pentru Fox 52,4 miliarde de dolari, dar Comcast a crescut oferta la 65 de miliarde de dolari, ajungându-se în cele din urmă la suma de 71,3 miliarde de dolari.

În iunie, justiția americană a transmis companiei Disney că, pentru ca această tranzacție să fie validată, trebuie să vândă 22 de canale de sport aparținând grupului Fox. Măsura trebuie luată pentru a respecta regulile concurenței și a evita o creștere a tarifelor, a anunțat Departamentul de Justiție din SUA într-un comunicat.

Disney a precizat într-un comunicat separat că a acceptat această condiție și că va trebui să vândă canalele de sport în maximum trei luni de la finalizarea tranzacției cu Fox.

Tranzacția Fox - Disney va pune capăt celor peste cinci decenii de expansiune a mogulului media Rupert Murdoch, în vârstă de 86 de ani, care a transformat un ziar australian pe care l-a moștenit de la tatăl său, la vârsta de 21 de ani, într-un imperiu media și de divertisment.

După încheierea tranzacției, Murdoch va rămâne proprietarul "New Fox" (noului Fox), ce include Fox News Channel, posturile de sport FS1 și FS2 şi Fox Business Network.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul şi preşedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, până la sfârşitul lunii iunie 2013, proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activităţile de divertisment.

Divizia de cinema şi televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News - a fost separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte şi publicaţiile americane Wall Street Journal şi New York Post, dar şi ziarele britanice Sunday Times şi The Sun, dar şi editura HarperCollins.