Primarul stațiunii Azuga, Gheorghe Barbu, spune că urșii sunt din ce în ce mai prezenți pe străzile din oraș, chiar și ziua, iar la mai multe gospodării au creat și pagube. În plus, zilele trecute un cioban a fost mușcat de un urs, suferind răni la picioare.

UrsiFoto: News.ro

„Urșii circulă pe străzi și ziua. Umblă prin oraș, la cimitir, prin curți. Au ajuns să facă pagube. Vin la tomberoane, după mâncare. Un cioban a fost și atacat, fiind mușcat. Ursul s-a apropiat de stână, iar bărbatul a încercat să-l alunge. De doi ani ne tot confruntăm cu astfel de probleme”, a declarat Barbu, pentru Mediafax.

Primarul din Azuga spune că pe fondul respectiv cinegetic sunt aproximativ 70 de urși, iar optimul ar fi de 25 de exemplare. Barbu susține că a atras atenția autorităților, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

“Nu se ia nicio decizie. Sunt hârtii făcute către Garda Forestieră, Direcția Silvică Prahova, la minister. Am făcut și o petiție, am strâns semnături. Ferească Dumnezeu. Pun preț mai mult pe animale decât pe viața de om. Nu ne ascultă nimeni, nu se ia nicio decizie”, a spus Gheorghe Barbu.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Silvice Prahova au declarat, pentru Mediafax, că, anul acesta, potrivit evaluării, la Azuga sunt 56 de exemplare, optimul fiind de 25.

În 2017, erau 44 de urși. Pădurarii spun că animalele coboară din pădure în căutare de hrană, deși frecvent sunt puse bariere de mâncare, precum granule și porumb.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Florin Diaconu, a precizat că Primăria Azuga a înștiințat APM despre pagubele produse de urși în stațiune.

“Noi am fost înștiințați despre pagubele produse. Nu ni s-a solicitat altă măsură. A fost acolo un angajat, s-a făcut o analiză, se va lua o decizie, dacă e cazul sau nu să se facă o retragere”, a precizat Diaconu.

Un număr mare de urși, spun pădurarii, se înregistrează și la Cheia.