Numărul turiștilor de pe litoralul românesc a scăzut, în această vară, cu 10% față de media anilor trecuți, din cauza ploilor, a precizat, pentru Mediafax, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade.

Litoralul romanescFoto: Alin C.

„Categoric, situația meteorologică influențează foarte mult turismul, iar faptul că românii nu sunt obișnuiți încă să-și rezerve cu mult timp înainte vacanțele, se ajunge în situația în care mulți dintre ei o fac doar cu câteva zile înainte, în funcție de situația meteorologică. Desigur, de multe ori, renunță să mai plece la mare dacă vremea nu este potrivită”, a declarat Demetriade.

Potrivit președintelui ANAT, numărul turiștilor de pe litoralul românesc a scăzut cu 10% în această vară.

„Cei mai norocoși au fost cei care au plecat în Turcia sau Grecia. Chiar dacă în Grecia a fost acel dezastru, în stațiunile în care sunt români, vremea a fost bună. Sperăm ca și hotelierii de pe litoralul românesc să ia măsuri de organizare a unor distracții pentru turiști, atunci când nu se poate face plajă. Numărul turiștilor de pe litoralul românesc a scăzut cu cel puțin 10% în această vară, față de anii trecuți, din cauza ploilor”, explică președintele ANAT.

Nicolae Demetriade mai spune că o statistică exactă a numărului de turiști de pe litoralul românesc se poate face la sfârșitul sezonului estival.

Potrivit meteorologilor, lunile iunie și iulie au fost atipice, iar de opt ani nu a mai fost o vară atât de ploioasă. „Regimul termic din lunile iunie și iulie a fost însă unul normal, și trebuie să ne bucurăm că nu am avut caniculă. Dar în ultimii 8 ani nu a mai fost o vară atât de ploioasă”, a precizat Teodora Cumpănașu, meteorolog ANM.