Ministerul Afacerilor Interne vizează preluarea personalului echipajelor civile SMURD, deoarece o parte riscă să se închidă, din cauză că primăriile nu mai au suficienți bani pentru salarii, spune Raed Arafat, transmite Mediafax.

SMURDFoto: Facebook/ ISU Constanta

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost întrebat, sâmbătă, la Alba Iulia, de jurnaliști, despre situația a două stații SMURD de la Arad, care riscă să se închidă, el explicând, apoi, că este vorba de echipaje civile.

”Noi când am înființat SMURD-ul au fost două tipuri de echipaje. Un număr mic de echipaje civile, care a fost cofinanțat cu autoritățile locale. Ce înseamnă asta: că un grup de primării au plătit personalul, care l-am instruit, iar mașina, combustibil, tot, vine de la bugetul de stat, prin Unitatea de Primiri Urgențe sau prin Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Începând din acest an, chiar sfârșitul anului trecut, aceste echipaje civile au început să aibă probleme, primăriile ridicând problema că nu mai pot finanța salariile personalului. Deja avem una închisă, Podul Iloaiei, și sunt două în discuții la Arad”, a spus Arafat.

Secretarul de stat în MAI a adăugat că se caută soluții, pentru că și în județul Mureș sunt 6-7 echipaje de acest tip, iar Consiliul Județean le-a preluat și le susțin, dar doar până la sfârșitul anului.

”Va trebui găsită o soluție. Soluția optimă, din punctul nostru de vedere, este preluarea personalului la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Acest lucru trebuie să fie făcut pe baza unui act legislativ. Pe asta lucrăm acum, să vedem care e soluția urgentă care putem să o facem, să nu pierdem în jur la 30 de echipaje”, a mai spus Arafat.

Majoritatea echipajelor SMURD civile sunt în mare parte în mediul rural, în județele Mureș, Arad, Hunedoara, Sibiu, Iași.