​​Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, a scris, în proiectul managerial depus pentru obținerea funcției de procuror șef al DNA, că insuficienta pregătire profesională a cadrelor poate reprezenta o vulnerabilitate în sistem, informează Mediafax. Lazăr a fost respins.

Procurorul Cristian LazarFoto: Agerpres

„În activitatea instituției se întâlnesc situații de natură a constitui disfuncții și vulnerabilități capabile să afecteze funcționarea eficientă a structurii cât și atingerea obiectivelor legale ale acesteia. O parte a factorilor care generează vulnerabilității DNA sunt interni (insuficienta pregătire profesională a cadrelor, lipsa de implicare a factorilor de conducere sau implicarea parțială, creșterea cazurilor de manifestări ce aduc atingere onoarei sau reputației profesiei), alții sunt externi (modificări ale cadrului legislativ, difuzarea prin mass-media a unor informații nereale privind activitatea Direcției)”, se arată în proiectul lui Cristian Lazăr.

Procurorul vorbește despre provizoratul din DNA și faptul că din cele 42 de posturi de conducere, 29 sunt ocupate pe bază de delegare. “Această stare de provizorat referitoare la posturile de conducere vacante nu permite angrenarea celor care le ocupă prin delegare în activități constante de urmărire a eficienței și calității actelor de urmărire penală, pe un orizont de timp determinat generând vulnerabilități în activitatea structurilor respective. (...) Alcătuirea Corpului de procurori ai DNA cu precădere din rândul procurorilor care provin de la parchetele de pe lângă judecătorii, fără să fi desfășurat anterior activități de urmărire penală în domeniul investigării infracțiunilor de corupție generează vulnerabilități prin prisma insuficientei cunoașteri și stăpâniri a metodelor și tacticilor specifice de investigare a acestor tipuri de infracțiuni”, se mai arată în sursa citată.

Cei patru candidați înscriși pentru postul de procuror-șef DNA și care au fost respinși de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Ministerul Justiției a anunțat deja că a doua campanie de selecție de candidați pentru șefia DNA va fi demarată pe 6 august și va ține o lună, interviurile urmând a fi susținute la începutul lunii septembrie, iar o concluzie să fie prezentată pe 6 septembrie. Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruţa Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, șeful statului punând în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.