Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a transmis vineri că a fost depistat un nou focar de pestă porcină africană, în județul Galați, autoritățile luând măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii, prin sacrificarea porcilor și dezinfecția exploatației afectate.

DSVSA, combatere pesta porcinaFoto: Agerpres

„Astăzi (n.r vineri) 27 iulie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o anexă gospodărească localizată în extravilan, la o distanță de 6 km de comuna Suceveni, județul Galați”, anunță ANSVSA, potrivit Mediafax.

Potrivit Autorității, conform procedurilor, DSVSA Galați a luat măsuri imediate, punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației, au fost impuse restricții de mișcare și s-a efectuat dezinfecţia exploatației afectate.

„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați porcii bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia și s-a realizat ecarisarea cadavrelor. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (20 de capete)”, spune Autoritatea.

ANSVSA precizează că s-a reunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Galați pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, iar focarul a fost notificat către structurile omoloage din cadrul Comisiei Europene.

„Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, anunță ANSVSA.