Sebastian Ghiță nu va fi extrădat, cererea formulată de Ministerul român al Justiției fiind respinsă de Înalta Curte de Justiție de la Belgrad, potrivit presei sârbești. Decizia se bazează pe faptul că fostul deputat PSD a primit azil în această țară.

Sebastian GhitaFoto: TVR

Prin această decizie, Înalta Curte de Justiţie a admis că, în luna iunie, prin decizia Direcţiei pentru Azil a Ministerului sârb de Interne, Sebastian Ghiţă a devenit eligibil pentru azil în Serbia, "din cauza acţiunilor de persecutare la care a fost supus în ţara de origine ca reacţie la exprimarea opiniilor politice", informează și agenţia Tanjug, citată de publicaţia Kurir și Mediafax.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie 2017. Reţinerea lui Sebastian Ghiţă s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiţă a prezentat un act de identitate şi un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat poliţiştilor actele reale. Sebastian Ghiţă a fost eliberat, la finele lunii mai, în Serbia, după ce a plătit o cauţiune de 200.000 de euro, neavând însă voie să părăsească Belgradul.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care poliţiştii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiţă conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina lui Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că poliţiştii au crezut că doarme.

În aprilie 2017,Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că instituţia pe care o conduce a trimis întreaga documentaţie privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă la Ministerul Justiţiei din Serbia.

Stire în curs de actualizare