Vicepremierul Ungariei, la Băile Tușnad: ”Când se sărbătoreşte Centenarul, atât doar vă rog frumos să faceţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia. Aţi promis autonomie”

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 27 iulie 2018, 16:11 Actualitate | Esenţial


Zsolt Semjen la Cluj
Foto: Facebook
Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a afirmat vineri la Băile Tuşnad, că îi roagă pe români ca atunci când sărbătoresc Centenarul să recitească Declaraţia de la Alba Iulia, el adăugând că acest document garantează dreptul la autonomie al maghiarilor din Transilvania, promisiune care nu a fost respectată, transmite Agerpres.

"Deci, am eu o singură rugăminte, nimic altceva. Vă rog frumos să citiţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia, atât. La Alba Iulia s-a redactat textul şi nu s-a pus problema atunci, nici măcar nu s-a dezbătut problema, că ar trebui sau n-ar trebui să fie promisă autonomia secuilor, maghiarilor şi saşilor. Nici nu s-a pus problema asta, toată lumea, românii, toate partidele, toate grupurile, cum vreţi dumneavoastră să formulaţi, toată lumea, toţi românii au fost de acord: 'da, într-adevăr, maghiarii din Transilvania, saşii din Transilvania au dreptul la autonomie, trebuie să fie garantată autonomia lor', aşa scrie în declaraţia de la Alba Iulia. 

Aşa că asta este singura mea rugăminte: când se sărbătoreşte Centenarul, atât doar vă rog frumos să faceţi, să citiţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia. Aţi promis autonomie, aţi promis drepturi maghiarilor, saşilor, minorităţilor din România, atât trebuie să faceţi, nimic altceva. Mai ales că acum facem parte, atât dumneavoastră, România, cât şi noi, Ungaria, din comunitatea europeană şi noi, ungurii, nu cerem altceva decât ceea ce se acordă şi celorlalte minorităţi. Da? Atât. Vă rog frumos. Vorbim de lucruri importante aici şi serioase", a declarat în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, vicepremierul Ungariei responsabil cu politica naţională, culte şi naţionalităţi, potrivit traducerii oficiale. 

Semjén Zsolt a susţinut că maghiarii respectă Centenarul şi faptul că "prietenii români" sărbătoresc în fiecare an ziua de 1 Decembrie, dar a adăugat că şi-ar dori ca pe 1 Decembrie 2018 ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, să nu mai fie invitat la Ministerul Afacerilor Externe. 

"Nu vreau să spun ce este adevărul istoric, trebuie să fie foarte clară poziţia noastră faţă de Trianon şi cine altcineva ar putea să explice poziţia noastră decât noi. Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018 şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Externe (n. red. la recepţia de Ziua Naţională a României)", a spus Semjén. 

Acesta a mai arătat că "oricine are dreptul la autonomie", inclusiv românii din afara graniţelor şi a adăugat că solicitarea de autonomie a maghiarilor nu este ceva ieşit din comun, ci este un lucru normal în Uniunea Europeană. 

Vicepremierul Ungariei a participat la Băile Tuşnad la dezbaterea cu tema "Puterea solidarităţii naţionale", unde i-a asigurat pe reprezentanţii maghiarilor din afara graniţelor, care au vorbit despre problemele cu care se confruntă, de sprijinul Guvernului de la Budapesta.

Cea de-a 29-a ediţie a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad se încheie sâmbătă cu prezentarea pe care o susţine, în mod tradiţional, premierul Ungariei, Viktor Orban. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4045 vizualizari

 • +22 (30 voturi)    
  De ce nu vine sa ne spuna sa respectam (Vineri, 27 iulie 2018, 16:20)

  cartofil [utilizator]

  Constitutia Imperiului austro-ungar ???? Regulile pe care le respectam acum sunt regulile pacii incheiate dupa al doilea razboi mondial. Sa nu ne abureasca cu Trainon ( ale carui reguli le-am respectat la momentul respectiv), ei nu au recunoscut Trianonul si au devenit stat agresor in 1940, cand au declarat razboi Romaniei. Razboiul s-a incheiat, am incheiat o pace care nu spune nimic despre autonomia populatiei romane de cultura maghiara in cadrul statului roman. Noi respectam termenii acestei paci, ei trebuie sa respecte termenii acestei paci. Asa putem veni si noi sa cerem estul Ungariei pana la Tisa, pentru ca l-a stapanit Burebista.
 • +15 (23 voturi)    
  ...bai prostilor din guvernul romaniei... (Vineri, 27 iulie 2018, 16:21)

  mitocanu [utilizator]

  ...eu zic sa-i lasati pe toti membrii guvernului ungariei, sa vin la tusnad si sa proclame alipirea transilvaniei la ungaria...ca sunteti asa de idioti, ignoranti si analfabeti, incat le permiteti sa faca orice, pe teritoriul romaniei, acestor iredentisti...ca doar orban este prieten cu dragnea, nu-i asa ????....
 • +12 (18 voturi)    
  a (Vineri, 27 iulie 2018, 16:22)

  adrian67 [utilizator]

  si noua ne-au promis autostrazi. V-au dat o groaza de paduri si le-ati taiat. V-am taiat si noi voua autonomia. hai pa.
 • +24 (26 voturi)    
  Nu scrie asa ceva! (Vineri, 27 iulie 2018, 16:23)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Nu scrie nimic de autonomie in declaratia de la Alba Iulia.
  "Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."

  In schimb scrie ca va veti administra, judeca si instrui in limba proprie cu indivizi din sanul etniei. Ceea ce se intampla. Iar in parlament si la guvernare sunteti chiar suprareprezentati.
 • +7 (13 voturi)    
  In declaratia aia era si Cedarea Ardealului in 40? (Vineri, 27 iulie 2018, 16:32)

  liviul2006 [utilizator]

  Inlocuiesc PSD din "M*** PSD!" cu Semjén Zsolt
 • +31 (35 voturi)    
  PSD = ALDE = UDMR = acelasi rahat (Vineri, 27 iulie 2018, 16:36)

  Cocut [utilizator]

  Am recitit Declaratia de la Alba-Iulia. La pct. 2 scrie "autonomie confesionala", nu teritoriala.

  In rest nu regasesc alte referiri la autonomie.

  In schimb, regasesc salutul cu iubire al romanilor adresat natiunilor eliberate de sub jugul monarhic autro-ungar....
 • +16 (20 voturi)    
  Art. 3 Punctul 1 din Declaratia de la Alba Iulia (Vineri, 27 iulie 2018, 16:38)

  StefanAlin [utilizator]

  "Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."
  Eu stiam ca invatamantul in limba materna exista demult in Romania, limba minoritara se foloseste in administratie in localitatile care au peste 10% din acea minoritate si au reprezentanti mereu in Parlament si chiar in Guvern, din cand in cand. Ce imi scapa?...
  • -2 (16 voturi)    
   administra și judeca (Vineri, 27 iulie 2018, 19:26)

   DarthV [utilizator] i-a raspuns lui StefanAlin

   Dreptul de a se administra și judeca, cred.
   • +4 (6 voturi)    
    Asta-i o prevedere de ev mediu (Vineri, 27 iulie 2018, 23:16)

    cartofil [utilizator] i-a raspuns lui DarthV

    Fiecare senior avea drept de viata si de moarte pe mosia lui. N-ai vrea sa ne intoarcem in comuna primitiva ????
 • +32 (36 voturi)    
  ... (Vineri, 27 iulie 2018, 16:41)

  a.nonim [utilizator]

  Da, doar ca Ungaria n-a recunoscut declaratia si a declarat razboi Romaniei. Razboi pe care l-a pierdut si drept consecinta a obtinut conditii mai proaste decat cele din declaratia de la Alba Iulia. Au vrut totul, au riscat, si au pierdut. Acum tot noi suntem de vina?
 • +8 (16 voturi)    
  Nu pateste nimic fiindca Romania e sat fara caini (Vineri, 27 iulie 2018, 16:47)

  emil bobu [utilizator]

  Nu sare nimeni sa apere Romania si sa-l dea afara pe clovnul asta, fiindca nimanui nu-i pasa.

  Noi nu traim in Romania, noi doar invatam si muncim in Romania.

  Tara nu-i a noastra, e a ticalosilor care castiga alegerile fiindca noi am fost prea prosti sa mergem la vot.
 • +23 (29 voturi)    
  Am citit-o. Nu scrie acolo ca am promis autonomie (Vineri, 27 iulie 2018, 17:03)

  Habermas [utilizator]

  cuiva. In declaratia de la Alba Iulia se promite drepturi cetatenesti egale pentru toti si dreptul la educatie in limba natala, lucruri normale care sunt deja asigurate.
 • +16 (26 voturi)    
  cam pretentios individul.... (Vineri, 27 iulie 2018, 17:03)

  decis [utilizator]

  Stimate magyarman. Am citit si recitit Declaratia de la Alba Iulia. Sau nu vad eu bine, sau citesc printre randuri, sau vezi matale anapoda, ca numai de autonomie (cea de genul pe care o vrei tu) nu e vorba in acea declaratie. Nu stiu, nu vad asa ceva. Am auzit, in schimb, ce-au patit semenii mei de prin judetul Salaj, candva, dupa Dictatul de la Viena... (sper ca nu va lasa memoria istorica....)
  • +9 (13 voturi)    
   Zi de Doliu National 15 Martie (Vineri, 27 iulie 2018, 22:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui decis

   Pentru Comemorarea Genocidului Comis cu Buna Stiinta la Ip si Treznea
 • +14 (20 voturi)    
  de atunci, însă (Vineri, 27 iulie 2018, 17:09)

  MG [utilizator]

  de atunci, însă ați produs un dictat care a arătat că autonomia pe criterii etnice face mai mult rău decât bine. Acum, de bine - de rău, este liniște și nu mai mor oameni pentru că sunt unguri sau români.
  Vă rog frumos nu stricați asta.
 • +15 (23 voturi)    
  dar ungurii cate promisiuni nu si-au (Vineri, 27 iulie 2018, 17:11)

  bancher [utilizator]

  respectat??? Nu dau niciun drept minoritatilor (pe motiv ca ei nu au minoritati) si acum vor autonomie??? Dimpotriva, ei au mult prea multe drepturi fata de cate ofera, ar trebui sa li se mai ia din ele, nici pomeneala de autonomie.
 • -6 (22 voturi)    
  se complace si el in adevaruri partiale (Vineri, 27 iulie 2018, 17:15)

  opinius [utilizator]

  Sigur ca are dreptate ca romanii din Transilvania au promis in declaratia de unire de la Alba Iulia autonomie celorlalte minoritiati... Era in spiritul vremii si in conformitate cu ceea ce au cerut pana atunci romanii (si nu li s-a dat). E un adevar inca incomod pentru romani, faptul ca pana la 1918 romanii din Transilvania aveau drepturi individuale (aveau si deputati la Budapesta, chiar in 2 partide), dar doreau si drepturi colective, exact cum cer acum ungurii (evident exista ceva diferente intre standardele de atunci si cele de acum).

  DAR, ceea ce se face ca uita vicele maghiar, este un alt adevar inca incomod si pentru romani si pentru maghiari:
  Nu declaratia de unire de la Alba Iulia este la originea unirii de jure a Transilvaniei cu Romania, ci tratatul de la Trianon in care Romania nu si-a asumat obligatia de a da drepturi colective.

  Daca baza Unirii ar fi fost declaratia de la Alba Iulia, atunci mai aveam ce discuta... iar daca la declaratie ar fi fost parte si natiunea maghiara, aveam ce discuta chiar mai mult. Dar n-a fost cazul, cum nu e nici acum, si asta din simplul motiv pentru ca maghiarii nu sunt deloc buni diplomati (contrar aparentelor), nu sunt in stare sa faca compromisuri, nu sunt instare sa se inteleaga cu cei de langa ei, in ciuda relatiilor bune la nivel individual. Cand vine vorba de natiunea maghiara parca le ia dumnezeu mintile.

  In locul ungurilor as lucra mai mult la relatiile din plan local. Atunci cand primariile de comune cu majoritate secuiasca vor face investitii si in satele apartinatoare cu majoritate romaneasca si ii vor trata cu atentie pe romanii de acolo astfel incat acestia sa nu se teama de o eventuala autonomie, nu as avea nimic impotriva sa dam o autonomie mai mare.

  Asadar, sa castige ei mai intai inimile si increderea romanilor de langa ei (asa cum si elevetienii de orice limba se incred mai mult in elevetieni decat in francezi, germani sau italieni), apoi sa ceara drepturi ca elvetienii. Chiar nu m-ar deraja
  • +7 (9 voturi)    
   La ce te referi (Sâmbătă, 28 iulie 2018, 9:49)

   Iomen [utilizator] i-a raspuns lui opinius

   ...cand spui ca romanii din Transilvania aveau drepturi individuale, deputati si chiar si doua partide?
   Eu stiu ca romanii din Transilvania nu au fost recunoscuti ca natiune in timpul duslismului austro-ungar si au fost supusi unui intens proces de maghiarizare. Deputatii de nationalitate romana din parlamentul ungar nu erau reprezentantii romanilor, ci faceau parte din partide maghiare. Singurul partid romanesc, PNR (provenit din fuziunea partidelor regionale cu acelasi nume din Transilvania si Banat) a fost interzis si varfurile partidului condamnate la inchisoare.
   • +1 (1 vot)    
    Asa ni se spune, dar nu a fost chiar asa (Luni, 30 iulie 2018, 23:14)

    opinius [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

    Ma refer la cele 2 partide: PNR si PSD din Transilvania si Banat.

    PNR a fost interzis in 1869, dar ulterior s-a reinfiintat. In 1894 au fost condamnati o serie de lideri (memorandistii), dar nu toti.

    PNR a participat la alegerile pentru Parlamentul de la Budapesta din 1896 si a castigat un loc - Ion Ratiu (https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_parliamentary_election,_1896).

    A mai castigat niste locuri (e drept, putine, dar votul era cenzitar, nu universal) si in alegerile urmatoare:

    In 1905 PNR avea 8 deputati la Budapesta si "grup parlamentar" propriu. 14 deputati in 1906. 5 deputati in 1918. Nu ai citit nicaieri informatia ca Iuliu Maniu a citit Declaratia de Unire cu Romania in Parlamentul de la Budapesta? In ce calitate crezi ca a citit declaratia? Iti spun eu daca nu ai fost atent la detalii: In calitate de deputat de Vitul de Jos in parlamentul de la Budapesta.

    Datele de mai sus lipsesc din mai toate cartile de istorie de pe la noi - adevar incomod pentru ca seamana (un pic, la suprafata) cu situatia UDMR-ului de astazi.

    Lumea care nu se uita la detalii se poate intreba: pai daca aveam deputati (la fel cum are astazi UDMR) ce le mai trebuia romanilor din ungaria? Raspunsul: le trebuia exact ceea ce vrea acum UDMR: drepturi colective (ca individuale aveau, precum vezi), adica sa fie recunoscuti ca natiune constituenta a statului (adica sa fie statul multinational), limba proprie in administratie si justitie (in educatie aveau), etc
  • 0 (2 voturi)    
   A fost chiar o lege a maghiarizarii, in 1892 (Sâmbătă, 28 iulie 2018, 19:34)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui opinius

   prin care se facea maghiarizarea fortata si schimbarea culturii tuturor popoarelor cotropite de unguri. Adica tu, care esti 10% din populatie ii obligi pe ceilalti 90% sa-ti invete limba, sa faca scoala in limba ta etc. Sa le schimbi si numele, sa schimbi numele localitatilor, sa le distrugi statuile, cladirile si istoria, sa le arzi cartile, sa le distrugi bibliotecile, sa schimbi crucile in cimitire si toate acestea legal, pe baza unei legi pe care ai dat-o.
 • +14 (20 voturi)    
  horthy miclos (Vineri, 27 iulie 2018, 17:20)

  tranzistor [utilizator]

  baietii astia au renuntat la autonomie in momentul in care au acceptat dictatul de la viena in '40. ... bine macar ca vor sa se intoarca in timp la 1918, nu la 1601...
 • +7 (15 voturi)    
  Zsolt Semjen, cu neamuri rus-rutene (Vineri, 27 iulie 2018, 17:22)

  Rahan5 [utilizator]

  de prin Carpatii Padurosii (un fel de Vadim Tudor de la ei. Chiar si seamana in aspect si comportament cu Vadim), ar trebuii sa mearga sa-si faca de lucru la ucrainieni si acolo sa ceara autonomii, si nu la secui. Ultimul lucru ce au nevoie secuii este ca indivizi straini de Transilvania, cum e Semjen sa se dea in spectacol la Baile Tusnad in numele Ungariei.
  Daca era cat de cat decent Victor Orban, trimitea pe banii statului Ungar la Baile Tusnad unguri sau secui cu neamuri din Transilvania, si nu straini cum e Semjen.
 • +13 (23 voturi)    
  Declaratia a fost la 1918 (Vineri, 27 iulie 2018, 18:04)

  Frank777 [utilizator]

  fata de Imperiul Austro-Hungar.
  Apoi a fost Trianon
  Apoi s-a infintat republica Hungara.
  Apoi a fost Dictatul de la Viena cand republica Hungara a fost stat agresor.
  Si acum suntem aici. Toti purtatorii de cetatenie romana trebuie sa isi respecte obligatiile constitutionale.
  • +7 (19 voturi)    
   In sfarsit (Vineri, 27 iulie 2018, 18:18)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Esti primul care rosteste adevarul: declaratia de la Alba Iulia nu mai e valabila.
 • +13 (19 voturi)    
  Il rog pe Semjén Zsolt sa citeasca el declaratia (Vineri, 27 iulie 2018, 18:13)

  Zimbru [utilizator]

  Se pare ca Semjén Zsolt nu stie sa citeasca. In Declaratia de la Alba Iulia nu s-a promis autonomie, s-a promis ca toate etniile vor fi reprezentate politic, si ca minoritatile se vor putea instrui si judeca pe limba lor. Maghiarii au scoli pe limba lor si multi tineri nici nu cunosc limba romana. In plus un maghiar poate decide astazi sa vorbeasca in maghiara in timpul unui proces si sa beneficieze de interpretare. Deci ce mai vrei nea Zsolt, Romanii s-au tinut de cuvant, iar tu vrei autonomie, adica primul pas catre secesiune? Va dati un pic seama ca in mijlocul Romaniei, fara industrie si izolati, va fi o catastrofa, in primul rand pentru voi?
  Eu nu inteleg cum de statul Roman autorizeaza extremisti anti-europeni sa vina in Romania si sa discute pe team destructurarii Romaniei. Sa-si faca universitatea de vara la Budapesta.
 • +11 (17 voturi)    
  ...bai prostilor din guvernul romaniei... (Vineri, 27 iulie 2018, 18:15)

  mitocanu [utilizator]

  ...eu zic sa-i lasati pe toti membrii guvernului ungariei, sa vin la tusnad si sa proclame alipirea transilvaniei la ungaria...ca sunteti asa de idioti, ignoranti si analfabeti, incat le permiteti sa faca orice, pe teritoriul romaniei, acestor iredentisti...ca doar orban este prieten cu dragnea, nu-i asa ????....
 • +13 (17 voturi)    
  vorbe pentru ungurii care voteaza cu UDMR si Orban (Vineri, 27 iulie 2018, 18:18)

  minos [utilizator]

  ..,este nerealist pentru sec 21. In alta ordine de idei, austriecii au suferit si ei in perioada interbelica, ca vastul lor imperiu a disparut. Au acceptat si renuntat la asta dupa al doilea razboi si acum sunt bine mersi, o tara bogata. Ar trebui sa ungurii sa accepte si sa mearga mai departe. Ce vor, Transilvania? pai ar fi vai de mama lor, ca jumatate din parlament ar fi cu romani. In 50 de ani s-ar vota unirea cu Romania si Ungaria ar disparea :)
  • +2 (2 voturi)    
   Priveste inapoi razand (Vineri, 27 iulie 2018, 20:21)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui minos

   Umorul salveaza omenirea
  • 0 (2 voturi)    
   Tirolul de sud (Vineri, 27 iulie 2018, 21:39)

   Ghita99 [utilizator] i-a raspuns lui minos

   Probabil ti a scapat ca Austria vrea sa dea cetatenie vorbitorilor de germana din Tirolul de sud, din Italia ...deci nici lor nu le a trecut nostalgia ...
   • 0 (0 voturi)    
    deja (Sâmbătă, 28 iulie 2018, 11:35)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Ghita99

    Romania a facut deja asta. A acceptat ca ungurii din Romania sa poata avea si cetatenie maghiara...
 • +1 (3 voturi)    
  asisderea (Vineri, 27 iulie 2018, 20:18)

  revo [utilizator]

  Si voi ati semnta pentru respectarea drepturilor minoritatilor! Tineti-va de cuvant!
 • +2 (4 voturi)    
  unul de nediscutat (Vineri, 27 iulie 2018, 21:57)

  Agapis [utilizator]

  Astfel de discutii nici n-ar trebui sa aiba loc.Se discuta despre ceva care nici nu poate intra in discutie adica
  insusi trupul tarii.PUNCT.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 iulie 2018, 22:48)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  retorica (Vineri, 27 iulie 2018, 23:50)

  Please [utilizator]

  drept este ca a fost promisa autonomia. Dar din partea romanilor?Este in Ardeal o gluma buna: La Blaj, anno, de fff multi ani, cand a fost adunare roamanilor pt. unificare, toti au vrut unificarea, doar ca au uitat sa precizeze cu care tara....
 • +5 (7 voturi)    
  O lectură ATENTĂ... (Sâmbătă, 28 iulie 2018, 0:17)

  Furnicuta [utilizator]

  Să dăm o căutare după autonom-autonomie:

  II. Adunarea Națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie PROVIZORIE până la întrunirea Constituantei aleasă pe baza votului universal.
  2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă CONFESIONALĂ pentru toate confesiunile din Stat.
  Deci, care-i problema? Spune undeva de autonomie teritorială? Nu. Punct.
 • 0 (0 voturi)    
  Semjén Zsolt se crede smecher (Duminică, 29 iulie 2018, 2:12)

  Victor Micea [utilizator]

  Unirea Transilvaniei cu Tara nu s-a facut prin vreo intelegere cu ungurii care sa cuprinda promisiuni de tinut; la finalul primului razboi mondial pentru prima data Ungaria nu a mai avut aliati care sa lupte pentru ea iar romanii nu au mai fost dezarmati, cu mainile goale impotriva opresorului. Asta e tot ! Falsul Imperiu al falsului sfant Stefan s-a trezit singur in fata majoritatii romanesti. Imperiul Austriac se facea bucati, Imperiul rus era in revolutie, Imperiul german la fel, Turcia era scoasa din joc, nu a mai fost nimeni care sa ocupe Transilvania pentru Ungaria, dimpotriva Romania a ocupat Budapesta pentru a goni comunistii lui Kuhn din Ungaria. Pentru ca Ungaria a incercat toate smecheriile posibile pentru a recupera ceva din privilegiile pierdute - pentru ca de asta e vorba, de privilegii ! - inclusiv revolutia bolsevica, nazismul si acum putinismul lui Orban. De o suta de ani Ungaria incearca sa recupereze ceva din privilegiile pierdute de feudalii maghiari, pentru ca Ungaria a fost intotdeauna profund feudala, nu pentru maghiarofoni, indifferent ca provin din slovaci, nemti, croati, romani sau tigani maghiarizati, urmasii celor care au devenit maghiari pentru a avea acces la firimiturile de la masa grofilor, ci doar pentru sefi. Invocarea declaraţiei de la Alba Iulia este doar o golanie, praf in ochi de la un politician putinist care nu recunoaste din declaraţia de la Alba Iulia decit o propozitie care ii convine pe moment.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version