​​Peste 100 de aeronave vor survola, sâmbătă, cerul Capitalei, în cadrul show-ului aerian Bucharest International Air Show (BIAS) 2018, aflat la cea de-a zecea ediție, anunță organizatorii. Intrarea publicului la BIAS 2018 este liberă, iar accesul publicului se face prin ROMAERO.

GripenFoto: Raw Aviation Crew

"Startul oficial este la ora 10.00, fiind aeronave F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române, care vor survola verticala Aeroportului Băneasa. Activitatea de zbor va continua până la apus, până la ora 21.00, cu o scurtă pauză de 30 de minute în intervalul 15.30-16.00. Vor fi peste 100 de aeronave prezente în zbor, față de cele care sunt în expoziția statică și vor evolua de la aeronave mici, cu un motor, cu piston, până la aeronave cu 4 motoare, cum ar fi avionul Hercules din dotarea Forțelor Aeriene Române", a declarat George Rotaru, directorul Aeroclubului României, potrivit Mediafax.

Programul complet al BIAS 2018

Printre invitaţii speciali ai BIAS 2018 sunt "supersonicii" Turkish Stars (Turcia), care au revenit la Bucureşti cu un spectacol de elită mondială. "Pe lângă participanții tradiționali, vom avea alături de noi invitați din Austria, care vin cu 7 aeronave, inclusiv un avion de acrobație, și vom avea evoluții individuale de acrobație cu aeronave de luptă, vor fi două avioane Gripen, unul din Cehia, unul din Ungaria, un F-18 din Spania și un Saab din Austria. Probabil cele mai apreciate evoluții vor fi cele două formații, cu avioanele active, printre care și Turkish Stars, care vin a treia oară la noi. Din ce am observat noi, condițiile meteo vor fi bune, posibil să apară ploi locale", a mai spus Rotaru. Turkish Stars reprezintă Forţele Aeriene ale Turciei şi este unica formaţie din lume care evoluează cu opt avioane de luptă supersonice. Trupa a obţinut statutul de escadrilă în 1993.

Flying Bulls

Flying Bulls revin la Bucureşti, la BIAS 2018.

Aeroclubul României

Echipa Aeroclubului României – Hawks of Romania, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.Hawks of Romania evoluează cu 5 avioane EXTRA 300;White Wings este formația de două planoare.

Blue Wings este formația de parașutisti, care vor încânta publicul de la BIAS, dezvăluind în aer drapelul tricolor de 400mp

Spectatorii vor asista și la evolutii inedite de acrobatie individuală, realizate cu aeronave Zlin 50, Extra 300 și IAR 35

Forţele Aeriene Române

Potrivit organizatorilor BIAS 2018, în acest an, tehnica militară română vine cu un program cu multe aeronave din dotarea Forțelor Aeriene Române, care vor face manevre de maximă dificultate și numeroase elemente dificile de zbor.

US AIR FORCE

Echipa US AIR FORCE revine la BIAS 2018 cu aeronave F15. F-15 Eagle, produs de McDonnell Douglas (Boeing, după alipire, în 1997), este un avion bimotor cu postcombustie, capabil de zbor de noapte, pe toate condițiile meteo, destinat penetrării spațiului aerian inamic, obținerii și menținerii superiorității aeriane.A fost proiectat pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite și a zburat pentru prima dată în iulie 1972. Este una dintre cele mai reprezentative aeronave ale erei moderne. Datorită performanțelor încă neegalate, F-15 rămâne în serviciu activ, urmând să fie retras cel mai devreme în 2020.

Forțele Aeriene ale Greciei

Forțele Aeriene ale Greciei vor participa din nou la BIAS cu Mirage 2000 - avion de vânătoare francez, destinat misiunilor de luptă aeriană, atac la sol, recunoaștere.Produs de Dassault Aviation, Mirage 2000 a fost proiectat, la sfârșitul anilor 1970, ca un avion ușor pentru Forțele Aeriene Franceze, fiind bazat pe modelul Mirage III.

Forțele Aeriene ale Cehiei & Forțele Aeriene ale Ungariei

Forțele Aeriene ale Cehiei și Forțele Aeriene ale Ungariei vor fi prezente la BIAS 2018 cu același tip de aeronavă: JAS 39 Gripen, avion multirol cu greutate redusă, monomotor, fabricat de compania aeronautică SAAB din Suedia. Este dotat cu aripă delta, ampenaj tip rață (denumit și canard), un design care conferă stabilitate relaxată și un sistem electronic de control automat (fly-by-wire).

La BIAS 2018 - elicopterul Kamov Ka-26

Valer Novac a transformat un Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie. Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie, se arată pe pagina oficială a evenimentului. .

TAROM

Potrivit organizatorilor, unul dintre momentele speciale la BIAS este, de fiecare dată, prezența TAROM. Individual sau însoțită de avioane militare F16, aeronava Boeing 737 este pilotată de comandantul și pilotul instructor Adrian Preda.

Turkish Stars

„Ceea ce-i face deosebiți este faptul că sunt singura formație de acrobație ce zboară cu opt avioane supersonice. Mai mult, încă din 2001, înregistrau un record mondial, evoluând în faţa unui public de un milion de spectatori. Avioanele de luptă NF-5 sunt preferate de Turkish Stars datorită sistemelor electronice de bord, dar și performanțelor tehnice, acestea având un design potrivit zborurilor supersonice, fiind capabile să atingă o viteză maximă de 1315 km/oră”, anunță organizatorii pe pagina BIAS 2018.

Polonia - Polish Air Force Team ISKRY

“Iskry” (“Scântei”) este numele pe care l-a primit, în 1989, echipa de acrobații a Forțelor Aeriene ale Poloniei. Este formată din șapte aeronave TS-11 Iskra și i se mai spune “Bialo-Czerwone Iskry” (Scânteile Alb-Roșii). ZL TS-11 Iskra este principala aeronavă a Armatei Poloneze, cea mai veche și cea mai fiabilă.

Italia – Eurofighter Typhoon

Proiectat și construit de un consorțiu de trei companii partenere distincte (Alenia Aeronautica, BAE Systems și EADS), Eurofighter Typhoon este un avion multi-rol de vânătoare bimotor. Proiectul este gestionat de către NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency), care a început, încă din 1979, studiile pentru ceea ce avea să devină Eurofighter Typhoon, informează organizatorii BIAS 2018.

Primul contract de producție a fost semnat la 30 ianuarie 1998 între Eurofighter GmbH, Eurojet și NETMA, Italia fiind unul dintre principalii achizitori, cu un număr de 121 de aeronave.Flota italiană de aeronave Typhoon a dobândit rapid experiență prin misiunile de apărare aeriană în care acestea au fost implicate, desfășurate în cadrul operațiunilor reale sau al exercițiilor multinaționale.

NATO – AWACS

Aeronavele AWACS (Airborne Warning and Control System) se află sub comanda NATO și fac parte din sistemul Alianței Nord Atlantice de avertizare timpurie. Aeronavele AWACS implică personal multinațional, între care se află și militari români.

Spanish Air Force și F-18

Derivat din prototipul Northrop YF-17 Cobra, Boeing F-18 Hornet este un avion de vânătoare și avion de atac la sol, proiectat pentru a acționa de la bordul unui portavion.A fost conceput, în anii 1970, pentru a servi Marina Militară a Statelor Unite și Pușcașii marini S.U.A.

Conform paginii evenimentului BIAS 2018, o particularitate pentru Forțele Aeriene ale Spaniei este faptul că au propriul sistem de identifcare a aeronavelor: un prefix pentru numărul de serie al aeronavei, marcat, de obicei, pe coadă. Litera corespunde utilizării pe care o are aeronava. De exemplu, C înseamnă cazabombardero (bombardier de luptă); A – ataque (atac); E – enseñanza (instruire).

Forțele Aeriene ale Germaniei

Forțele Aeriene ale Germaniei, care vor participa cu Eurofighter Typhoon și Tornado, avioane de luptă utilizate pentru toate operațiunile aeriene de atac, luptă, recunoaștere.

Capabil de o cursă supersonică fără arderi, denumită "supercursa", se pare că Eurofighter Typhoon este pe cale de a înlocui aeronavele Tornado în flota Forțelor Aeriene Germane – nu se știe când va începe acest proces, dar intenția Germaniei este ca, până în anul 2030, toate aeronavele Tornado să fie înlocuite.