Augustin Zegrean, fost președinte ale Curții Constituționale, a spus că are unele îndoieli în privința deciziei Ministerului Justiției de a respinge toate cele patru candidaturi la pentru șefia DNA pentru unii dintre ei deja au funcții de conducere.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

„Toți acești concurenți, sau trei dintre ei, sunt în structurile de conducere ale DNA. Deci procurorul general șef adjunct mă gândeam că îndeplinea condițiile pentru a fi acolo. Dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să fie demiși de acolo dacă niciunul dintre ei nu e în stare să îndeplinească funcția de procuror general, nici cea de procuror general adjunct nu poate să o îndeaplinească, pentru că sunt momente în care trebuie să-l înlocuiască pe procurorul general. Deci, nu vreau să intru în amănunte, este doar așa un fel de a mă juca, pentru că văd că și ministerul se joacă”, a declarat fostul președinte al CCR într-o intervenție telefonică la Digi 24.

El a adăugat că Direcția Anticorupție poate fi condusă Anca Jurma, numită interimar pe acest post: ”Doamna este foarte bună să conducă instituția șase luni și chiar șase luni după aceea și, între timp, se va naște un procuror cară să fie apt, să fie pe placul Ministerului să conducă instituția”.

El a adăugat că nu mai are rost ca cei patru să mai încerce din nou să candideze: ”Nu este un examen de admitere pe care să-l mai dai încă o dată. Persoana lor nu este agreeată pentru acest post”.

Zegrean a declarat și că ”nu e o mare spaimă că lipsește conducătorul instituției, DNA este o instituție serioasă”.

Ce funcții au cei patru candidați:

Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, promovată în această funcție de Kovesi.

Marius Iacob, fost prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, a devenit adjunctul lui Kovesi în iulie 2013.

Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.