"La orele 10.00 mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00 sper că finalizăm și vă putem anunța rezultatele", a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, în această dimineață. Cei 4 candidați la funcția de procuror-șef al DNA au mers ieri la sediul ministerului, unde și-au detaliat proiectele manageriale și au răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiei prezidate de ministru. Dacă niciunul dintre cei 4 nu va fi ales, întreaga procedură se va relua.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

UPDATE O7.41"În mod evident, nu aveam cum să iau decizia înaintea deliberărilor. La orele 10.00 mă întâlnesc cu secretarii de stat, la orele 12.00 sper că finalizăm și vă putem anunța rezultatele", a declarat Tudorel Toader la Ministerul Justiției.

"Interviurile s-au desfășurat potrivit procedurii, iar despre rezultate, despre impresii putem vorbi numai după ce finalizăm procedura", a adăugat el.

"În continuare speculați același lucru. În mod firesc, regulamentar, există această posibilitate pe care eu am anunțat-o și dacă vreți o repet. Da, este posibil să desemnăm un candidat, după cum da, este posibil să nu desemnăm niciun candidat. Asta nu înseamnă o opțiune a mea, asta înseamnă cele două posibilități legale până la urmă", a subliniat Tudorel Toader, la insistențele jurnaliștilor.

Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror şef serviciu în structura centrală a DNA sunt cei care au susţinut joi proba interviului.

Fiecărui candidat i s-a alocat aproximativ o oră şi jumătate - 30 de minute pentru susţinerea proiectului de management şi o oră pentru a răspunde la întrebări.

Conform procedurii de selecție, propunerea/propunerile ministrului Justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției înaintează propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere.

”Vedem cum se vor prezenta la interviu, vedem programele manageriale şi atunci vom stabili dacă avem vreun candidat pe care să îl propunem Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedintelui”, a subliniat marți ministrul Justiției.

“Este foarte posibil ca unul din cei patru să fie desemnat candidat, precum este şi foarte posibil ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci vom relua procedura - iar anunţ, iar candidaturi, iar interviu", a indicat atunci Tudorel Toader.

Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA, a fost promovată în această funcție de Laura Codruța Kovesi.

Marius Iacob, fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, a devenit adjunctul Laurei Codruța Kovesi în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției, Robert Cazanciuc.

Cristian Lazăr este în prezent adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din această calitate printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.