Și USR cere demisia ministrului Agriculturii Petre Daea pentru că a comparat sacrificarea porcilor cu exterminarea evreilor de la Auschwitz. Președintele formațiunii, Dan Barna, spune că prostia nu poate fi o scuză, iar acest guvern a devenit o ”umilință națională”.

Dan Barna, presedintele USRFoto: Hotnews

”Lipsa de înțelegere a propriilor cuvinte devine o boală gravă, care pune în pericol imaginea României și a fiecărui român. Comparația făcută de Petre Daea între arderea porcilor bolnavi de pestă africană și Holocaust, o tragedie soldată cu milioane de victime, este șocantă și inacceptabilă.Prostia nu e o scuză când ești prim-ministru sau ministru în Guvernul României. În alte țări civilizate, după ziua de ieri, prim-ministrul pleca acasă de mână cu ministrul Agriculturii”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

Și liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, spune, la RFI, că declarația este stupefiantă.

”Arată un abis de insensibilitate şi aş chestiona mai departe pe chestiunea antisemitismului, de fapt, cât de departe merge acest abis şi până unde poate merge cineva care compară execuţia în masă a evreilor cu sacrificarea unor animale, pentru motive medicale. Aş întrerupe aici comparaţia, pentru că mi-e şi teamă să vorbesc de lucrurile astea, sunt lucruri care afectează conştiinţa, memoria, sensibilitatea a milioane de oameni şi cred că orice fel de comparaţie dusă în acest context este nefericită şi periculoasă”, a spus senatorul USR.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Antena 3, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană din Tulcea, unde trebuie sacrificate 45 de mii de animale că “singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (...), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz, dom'ne”. Joi dimineață, ministrul a spus că își cere scuze și că nu a dorit să jignească pe nimeni, ci doar să descrie ”durerea sufletească a fermierilor”. PNL și MRÎ i-au cerut demisia.