În 2017, producția agricolă a crescut cu 12,5% comparativ cu anul precedent, producția vegetală a înregistrat și ea o creștere cu 19,5%, în timp ce producţia animală a scăzut cu 0,4%, la fel și serviciile agricole cu 1%, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică INS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Anul trecut, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 67,8%, ponderea producţiei animale de 31,0%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,2%”, precizează INS.

Potrivit INS, în ceea ce privește structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, aceasta nu a prezentat modificări semnificative în 2017, comparativ cu anul precedent.

În privința culturii plantelor uleioase, acestea au crescut cu 13,4% comparativ cu 12,1% cât înregistrau în 2017, cultura plantelor de nutreț a scăzut (de la 9% la 7,6%), la fel și culturile de cartofi (de la 8% la 7,6%), legumele, inclusiv pepenii au scăzut (de la 18,9% la 17,9%), dar și fructele și strugurii au înregistrat scăderi (de la 9,8% la 9,1% în 2017).

„Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale (pp), respectiv cu 1,7 pp, iar ponderea valorii culturilor de plante de nutreţ şi de legume (inclusiv pepeni) a scăzut cu 1,4 pp, respectiv cu 1 pp”, spune INS.

Structura valorii producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent, la porcine ponderea a crescut cu 2,1 pp, la produsele obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică şi la păsări ponderea a scăzut cu 3,0 pp, respectiv 0,4 pp.