Serviciile de pașapoarte din București și Ilfov își vor prelungi programul de lucru cu publicul și, potrivit noului orar, în zilele de luni, marți și miercuri instituțiile vor funcționa până la ora 18:30, iar în zilele de joi și vineri acestea vor fi deschise până la ora 16:30, anunţă Ministerul de Interne.

Directia de PasapoarteFoto: Agerpres

„În zilele de luni, marți și miercuri serviciile de pașapoarte vor funcționa până la ora 18.30, iar în zilele de joi și vineri până la ora 16.30. (...) Programul prelungit va fi valabil în perioada 23 iulie - 31 august, când experiența ultimilor ani a arătat că numărul cetățenilor care solicită pașapoarte este mai ridicat comparativ cu restul anului”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și citat de Mediafax.

De asemenea, sursa citată mai precizează că a fost suplimentat numărul personalului de la ghişee, iar structurile de paşapoarte au fost mutate în sedii noi, care oferă condiții decente și spații de așteptare pentru cetățeni.

„Pentru regiunea București-Ilfov, structurile de pașapoarte funcționează în două centre comerciale Plaza România și ParkLake, numărul total de ghișee fiind de 42. Timpul mediu de procesare al unei cereri este de șapte minute la oricare dintre sedii. Recomandăm cetățenilor să își facă programare online pe site-ul www.epasapoarte.ro, în acest caz, timpul de așteptare la ghișeu fiind zero”, se mai arată în comunicatul de presă.

Începând cu data de 20 iulie 2018 a crescut valabilitatea pașaportului simplu electronic pentru persoanele de peste 18 ani, de la cinci la zece ani.

De asemenea, au fost schimbate condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar. Acesta se va elibera doar în situații obiective, în baza unor documente care justifică urgența deplasării, din motive familiale, de sănătate sau profesionale, care nu permit așteptarea timpului necesar pentru eliberarea unui pașaport electronic. În astfel de cazuri, termenul de soluţionare a cererii de eliberare a documentului de călătorie temporar este de cel mult trei zile lucrătoare.

Cetățenii care nu doresc un pașaport simplu electronic sau care nu pot prezenta documentele care să justifice urgența deplasării, vor primi pașaport temporar în termenul de eliberare a documentului electronic - maxim 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.