Navele și subunitățile de scafandri ale Divizionului 175 Nave Scafandri din cadrul Forțelor Navale Române au executat între 16 și 19 iulie un exercițiu complex de antrenament pe mare. Scafandrii militari s-au scufundat de mai multe ori în Marea Neagră la diferite adâncimi, au desfășurat exerciții de pătrundere pe sub apă la nave, executate de către scafandri de luptă de incursiune, și exerciții de căutare și neutralizare a minelor de pe corpul navelor.

Scafandrii militari in Marea NeagraFoto: Fortele Navale Romane

„Pe timpul celor patru zile s-au desfășurat mai multe exerciții si activități reale, iar dintre care cele mai importante au fost: cercetarea unui număr de 10 scafandri pentru adâncimea maximă de 40 metri, reatestarea scafandrilor de mare adâncime pentru scufundări la adâncimi de peste 60 metri, căutarea de mine prin scanare și identificarea posibilelor ținte cu scafandri EOD, exerciții complexe de pătrundere pe sub apă la nave, executate de către scafandri de luptă de incursiune și exerciții de căutare și neutralizare a minelor de pe corpul navelor”, transmit Forțele Navale Române.

„Pe 18 iulie navele au fost vizitate de un ciclon care a traversat Marea Neagră de la vest la est căruia marinarii scafandri i-au făcut față cu succes. În ultima zi, scafandrii de mare adâncime au descoperit epava unei nave scufundată în Al Doilea Război Mondial într-un baraj de mine”, transmite și Centrul de Scafandri care a publicat un scurt montaj video cu exercițiile scafandrilor din Marea Neagră.