Fregata F221 „Regele Ferdinand” a executat o misiune în premieră pentru o navă a Forțelor Navale Române: realimentarea pe mare de la o altă navă cu combustibil de aviație pentru elicopterul IAR 330 Puma Naval de la bord. „Nava de reaprovizionare a fost tancul francez Marne (A 630), iar manevra a fost realizată la finalul realimentării pe mare executată de la același tanc, o altă misiune realizată în premieră în Marea Neagră de către fregata Regele Ferdinand”, transmite MApN care adaugă că aceasta a fost a doua reaprovizionare pe mare în Marea Neagră pentru o navă a Forțelor Navale.

Aprovizionare pe mare cu combustibil - fregata Regele FerdinandFoto: MApN

„Deschizătoare de drum fiind fregata Regina Maria (F222), care în iunie 2006, pe timpul exercițiului Cooperative Mako a realizat o realimentare pe mare de la tancul german FGS Rhoen (A 1443)”, mai transmite MApN.

Forțele Navale Române transmit că nava franceză de comandament și aprovizionare „FS Marne” face o escală de patru zile, în perioada 21-24 iulie 2018, în Portul Constanța. „Nava a participat la exercițiul BREEZE 18, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei, și a executat o manevră de reaprovizionare pe mare împreună cu Fregata „Regele Ferdinand”, aceasta fiind prima manevră de transfer combustibil AVCAT (pentru elicopterul Puma Naval) realizată în Marea Neagră cu o navă a Forțelor Navale Române”, potrivit Forțelor Navale.

După plecarea din Portul Constanța, miercuri, 25 iulie, Dragorul Maritim „Lt. Dimitrie Nicolescu” (DM-29) va desfășura un exercițiu în comun cu nava de comandament și aprovizionare „FS Marne” (A-630).