Imaginile din satelit arată că nord-coreenii au început să desființeze instalații cheie dintr-o unitate folosită pentru dezvoltarea de motoare pentru rachetele balistice, un prim pas către îndeplinirea promisiunile făcute de Kim Jung-un către Donald Trump, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fotografiile realizate pe 20 iulie arată că la Stația de Lansare a Sateliților Sohae aveau loc lucrări de desființare a unei clădiri în care erau asamblate în trecut vehicule de lansare spațială, scrie site-ul38 North, specializat pe informații despre Coreea de Nord.

De asemenea, era destructurat, în apropiere, și un stand de testare a motoarelor de rachetă, folosit pentru dezvoltarea de motoare cu combustibil lichid pentru rachete balistice și vehicule de lansare spațială.

”Pentru că se apreciază că aceste instalații jucau un rol important în dezvoltarea de tehnologii pentru programul de rachete balistice intercontinentale al Nordului, acești pași reprezintă o măsură importantă luată de Coreea de Nord din punct de vedere al instaurării încrederii”, se spune în articolul publicat de think-tank-ul 38 North.

Trump a spus după summitul istoric de pe 12 iunie că liderul nord-coreean Kim Jong-un i-a promis că o unitate majoră de testare a motoarelor de rachetă va fi distrusă foarte curând. Trump nu a spus exact depre ce unitate este vorba, dar un oficial american a precizat apoi că este vorba de Sohae.

Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, Nam Gwan Pyo, director al biroului pentru securitate națională al Sudului a spus: ”E mai bine decât nimic. Și pare că merg pas cu pas spre denuclearizare”.